Brexit - odraz želje volivcev po povrnitvi suverenosti - Petrič, Andreja (A. Petrič, 2018)
Namen tega magistrskega dela je raziskati, kaj se dogaja z moderno nacionalno državo in konceptom suverenosti in samoodločbe. V svetu in v Evropi je danes vse več narodov, ki si želijo samostojnosti oziroma odcepitve bodisi od držav, v katerih živijo, bodisi od naddržav, katerim pripadajo. Najbolj aktualen primer je izstop Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske iz Evropske unije (EU) (brexit ). To bo prvi izstop iz EU, saj do uvedbe Lizbonske pogodbe leta 2009 možnost izstopa države članice iz EU ni bila nikjer jasno urejena. Po uvedbi izstopne klavzule pa ni več nobenega dvoma, ali je izstop iz EU mogoč ali ne. Zato magistrsko delo podrobno analizira, kaj bo prinesla sprožitev člena 50 Pogodbe o Evropski uniji (PEU) in razčleni postopek izstopa Združenega kraljestva iz EU. Osredotoči se na bodoče odnose med Združenim kraljestvom in EU ter predstavi različne možne oblike sodelovanja med Združenim kraljestvom in EU po izstopu razišče vpliv referenduma o neodvisnosti na odnose in razmerja med različnimi skupnostmi in narodi znotraj Združenega kraljestva prihodnost Združenega kraljestva kot zvezne države in ponovna prizadevanja Škotov za državnost in neodvisnost ter morebitno združitev Severne Irske z južno sosedo Irsko. Vleče vzporednice med “osamosvajanjem” Britanije, odcepitvijo Slovenije od bivše Socialistične federativne republike Jugoslavije , odhodom danske avtonomne pokrajine Grenlandije iz EU ter primerja njihove izkušnje in uporabo pravice do samoodločbe. Delo torej obravnava eno izmed trenutno najbolj aktualnih tem na svetovni ravni, ki bo nedvomno vplivala na usodo in razvoj številnih narodov. The purpose of my master's thesis is to examine what is happening with the modern national state and the concept of sovereignty and self-determination. In Europe, and globally, there is an historic trend of nations seeking independence or secession, either from the states in which they live, or from the “super-states” of which they are part of. The most recent example is the exit of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland from the European Union (brexit ). This will be the first exit from the EU, since the launch of the Treaty of Lisbon in 2009 and will set out clear direction on how a member state can leave the EU. After the introduction of the exit clause, a route to exit EU was made available to member states who wanted to reconsider their membership. This master’s thesis will take a closer look at the consequences of triggering Article 50 of the Treaty on European Union (TEU) and the process through which the UK will pursue its withdrawal from the EU. It will focus on future relations between the UK and the EU and present various possible forms of cooperation between the UK and the EU after the exit. Master’s thesis will also present an argumentation-based approach to assess the Brexit's impact on the nations leaving in the UK the future of the UK as a federal state, and the Scottish re-efforts for statehood and independence and the possible unification of Northern Ireland with its southern neighbour Ireland. Last but not least, will identify parallels between Britain’s “independence” and the secession of Slovenia from the former Socialist Federal Republic of Yugoslavia and the departure of the Danish autonomous province of Greenland from the EU. By comparing their use of the right to self-determination, we will see whether Britain can learn anything from Greenland and Slovenia. The master’s thesis therefore focuses on dealing with one of the most important issues of our time which will impact development of many nations.