Osveščenost žensk o uporabi folne kisline v času nosečnosti - Jelen, Helena (H. Jelen, 2018)
Teoretična izhodišča: Folna kislina je vitamin B9, ki ga najdemo v različnih vrstah hrane. Folna kislina je dosegljiva tudi v obliki prehranskega dopolnila, ki je primerno za vse ženske, ki načrtujejo nosečnost. Dodatek folne kisline (0,4 mg dnevno) k prehrani v času pred zanositvijo in do konca prvega tromesečja za 50 do 70 % zmanjša število prirojenih nepravilnosti nevralne cevi pri plodu. Metodologija raziskovanja: Pri izdelavi teoretičnega dela diplomskega dela smo uporabili deskriptivno metodo dela. V okviru empiričnega dela smo uporabili kvantitativno metodologijo raziskovanja. Raziskavo smo izvedli novembra 2017, uporabili pa smo anketni vprašalnik, sestavljen iz 11 vprašanj. Anketa je bila izvedena preko spleta. V raziskavi je sodelovalo 40 oseb ženskega spola. Rezultati: Ugotovili smo, da so ženske zadostno osveščene o uporabi folne kisline. Največ informacij o folni kislini ženske pridobijo v ginekoloških ambulantah, sledi različna literatura o nosečnosti ter internet. 91 odstotkov žensk je folno kislino uporabljalo 3 mesece pred nosečnostjo ali pa vsaj v prvem tromesečju nosečnosti. Sklep: Folna kislina je pomembno prehransko dopolnilo, ki je v času pred in v sami nosečnosti povezana z nižjo verjetnostjo napak v razvoju nevralne cevi ploda. Zdravstveni delavci imamo pomembno nalogo osveščanja žensk pred in v začetku nosečnosti o pomenu jemanja dodatka folne kisline, predvsem s podajanjem verodostojnih podatkov. Theoretical starting points: Folic acid is a B9 vitamin, which is found in different kinds of food. Folic acid is available as a dietary supplement, suitable for all women, that are planning pregnancy. An addition of folic acid (0,4mg daily) to the diet in the time before pregnancy and until the end of the first trimester reduces the number of inborn defects of the neural tube from 50 to 70%. Research methodology: Preparing the theoretical part of the diploma was performed by using the descriptive work method. Within the empirical part we have used quantitative research methodology. The research was done in November 2017 and was carried out by a survey questionnaire which consisted of 11 questions. The survey was carried out online. 40 women participated in the research. Results: We discovered that women are sufficiently informed on the use of folic acid. We found out that most women received the information on folic acid at the gynecologist followed by different literature about pregnancy and internet. We also found out that 91% of women started using folic acid 3 months before pregnancy or at least in the first trimester. Conclusion: Folic acid is an important dietary supplement, which is associated with decreased level of neural tube anomalies if taken before or during pregnancy. As health workers we have an important role in raising awareness of women, that are planning pregnancy or are already pregnant about the meaning of the dietary supplement folic acid which we can do by providing credible information.