Odločilni dejavniki za sklenitev zavarovanja pri mladih v starostni skupini do 35 let - Gašparič, Tamara (T. Gašparič, 2018)
Tema magistrskega dela je proučevanje dejavnikov, ki vplivajo, da se mladi v starostni skupini do 35 let odločijo za zavarovanje. Iz izkušenj na terenu smo ugotovili, da se veliko mladih ne zaveda, kako pomembno je zavarovanje z vidika socialne varnosti. Z magistrskim delom želimo poenostaviti delo zavarovalnim zastopnikom na terenu. Magistrsko delo smo razdelili na dva dela. V prvem, teoretičnem delu, bomo predstavili razvoj zavarovalništva v Sloveniji, opredelili temeljne naloge ter vlogo zavarovanj, predstavili, na katere načine delimo zavarovanja. Posebno pozornost smo namenili dejavnikom, ki vplivajo, da se mladi v starostni skupini do 35 let odločijo za zavarovanje, osebnim lastnostim zavarovalnega zastopnika ter primerjavi sodobnega načina prodaje s klasičnim. V drugem, empiričnem delu, smo izvedli anonimno raziskavo med posamezniki v starostni skupini do 35 let. S pridobljenimi odgovori ustvarili predstavo o tem, kakšno mnenje imajo mladi o zavarovanjih, na podlagi česa so si mnenje izoblikovali, ali so že imeli srečanje z zavarovalnim zastopnikom, kakšna zavarovanja imajo urejena in ali o tem že sploh razmišljajo. Zanimalo nas je, ali že na kakršen koli način varčujejo za tretje življenjsko obdobje, za čas ko bodo v pokoju in ali se zavedajo, da morajo za svojo socialno varnost poskrbeti sami. Theme of the master's thesis is to study the factors that influence young people of up to 35 years of age to decide for an insurance. From experiences in the field we have found that many young people are not aware of the importance of insurance in terms of social security. With my master’s thesis I would like to simplify the work of insurance agents in the field. The master’s thesis was divided into two parts. The first, theoretical part, presents the development of insurance in Slovenia, defines basic functions and roles of insurance, and present types of insurance. We paid special attention to factors that influence young people younger than 35 to decide for an insurance, and who and what kind of person the insurance agent should be, while we also compared modern and classic sales methods. In the second, empirical part, we conducted an anonymous survey among individuals who are up to 35 years old. By answering the questions, we got an idea of what kind of opinion young people have about insurance, on what basis they formed their opinion, whether they already meet with an insurance agent, what kinds of insurance they have, and if they are even thinking about it. We were interested if they are in any way saving for their third age when we will be retired, and whether they are aware that they need to provide for their own social security.