Grožnja izsiljevalske programske opreme za organizacije v kibernetskem prostoru - Potkonjak, Uroš (U. Potkonjak, 2018)
Uporaba digitalne tehnologije v kibernetskem prostoru nam prinese ogromno pozitivnih stvari, a smo zaradi stalne prisotnosti v kibernetskem prostoru izpostavljeni tudi nevarnostim. Hiter zaslužek v kibernetskem prostoru predstavljajo predvsem napadalci, ki stojijo za izsiljevalsko programsko opremo. Napadalci prežijo na uporabnike, ki nimajo posodobljenega sistema, uporabljajo zastarelo opremo ali pa so nepazljivi in napadalcem preko datotek sami pustijo dostop v sistem. V zadnjem obdobju lahko zasledimo vse pogostejše napade na organizacije. Slednje so za napadalce odlične žrtve, saj so zaradi pomembnosti informacij prisiljene v plačilo odkupnine ali, v kolikor je to mogoče, obnovitve sistema. Organizacije lahko pripomorejo k zmanjšanju tveganja možnosti napada izsiljevalske programske opreme z rednimi varnostnimi kopijami, dobro postavljenim varnostnim sistemom in usposabljanjem zaposlenih. Napadalci bodo tudi v prihodnje razvijali zlonamerno programsko opremo, zato si bodo morali individualni uporabniki in organizacije zagotoviti zadosten nivo informacijske varnosti pred obrambo. Usage of digital technologies in cyberspace brings us a large number of positive things, but also a negative thing such as attacks. Because of quick earnings, the cybercriminals develop a destructive ransomware, who encrypt users folders and demand ransom. The cybercriminals are looking for inattentive users who don't have updated their software, use out of date software. Cybercriminals trick users of electronic devices by social engineering to that extent that users let them into the system. In the last period, we can see an increasing frequency of attacks on organizations. Organization are excellent victims for cybercriminals because they have a lot of important folders to encrypt. Organizations are often mandatory to pay ransom for an encryption key or renewal folders or system on their own. To the defence, ransomware organizations must have a good backup system, good defensive system and prepare their employees for ransomware. In the future, the cybercriminals will continue to develop ransomware. In the future we can expect more destructive ransomware so all of users and organizations need to prepare and secure solid level of information security.