Prisotnost notranjega podjetništva in njegova povezava z uspešnostjo hitro rastočih podjetij - Klemenčič, Barbara (B. Klemenčič, 2017)
Podjetja se pri svojem poslovanju srečujejo s hitrimi spremembami, ki se nanašajo na globalizacijo, krajše življenjske cikle proizvodov/storitev, kompleksnost proizvodov in intenziven tehnološki napredek. Zaradi dinamičnih in hitrih sprememb v okolju, v katerem podjetja delujejo, so le-ta postavljena pred izziv, da pridobijo in ohranjajo svojo konkurenčno prednost. Zaradi tega predstavljajo inovacije osnovno potrebo podjetja. Da bi podjetja dosegala in ohranjala konkurenčno prednost, lahko uporabijo različne pristope, strategije in orodja. Eden izmed njih je tudi notranje podjetništvo. Notranje podjetništvo je razširjeno povsod po svetu, vendar se poimenuje na različne načine. Podjetja ga uporabljajo kot orodje, da bi dosegala predvsem uspešnost, rast, inovativnost. Notranje podjetništvo je lahko pomemben dejavnik pri uvajanju novosti, ki predstavljajo odstopanje od obstoječih rutin delovanja podjetja na različnih področjih. Prisotnost notranjega podjetništva, njegova povezava z uspešnostjo, rastjo podjetja in inovativnostjo hitro rastočih podjetij predstavlja osrednjo temo magistrskga dela. Raziskava, ki smo jo izvedli v okviru magistrskega dela, ugotavlja povezave med notranjim podjetništvom in rastjo podjetja, uspešnostjo poslovanja in inovativnostjo v slovenskih hitro rastočih podjetjih. Na temeljno raziskovalno vprašanje, ki se glasi: »V kolikšni meri je notranje podjetništvo prisotno v hitro rastočih podjetjih in kako je notranje podjetništvo povezano z inovativnostjo in uspešnostjo hitro rastočih podjetij?« želimo poiskati relevanten odgovor. Dandanes ima v uspešnih, inovativnih podjetjih, ki hitro rastejo, ključno vlogo notranje podjetništvo. Seveda obstaja kar nekaj načinov, kako bo podjetje uvajalo notranje podjetništvo v svoje poslovanje. Vendar pa nekatera podjetja raje dajo prednost utečeni rutini, kot da bi vzpostavljala notranje podjetništvo. Pomembno je, da se vzpostavi takšno podjetniško okolje, ki bo vplivalo na razvoj notranjega podjetništva in obenem prispevalo k sami rasti in razvoju podjetja. Iskali smo tudi povezavo med notranjim podjetništvom in rastjo podjetja, uspešnostjo poslovanja in inovativnostjo. Inovativnost podjetja je pomembna, saj brez inovacij ni napredka, obenem pa predstavlja gonilo, da podjetja iščejo novosti na vseh področjih svojega delovanja. Obenem pa inovativnost pomeni tudi konkurenčno prednost pred drugimi. V magistrskem delu smo se osredotočili na proučevanje slovenskih hitro rastočih podjetij, ker so to podjetja, ki so inovativna, fleksibilna in imajo konkurenčne prednosti, zaradi česar se razlikujejo od drugih podjetij. Običajno gre za manjša, vendar visokotehnološka podjetja, ki so gonilo razvoja slovenskega gospodarstva, saj ustvarjajo veliko novih delovnih mest in nenehno iščejo možnosti in priložnosti na mednarodnih trgih. V raziskavi smo proučevali sedem oblik notranjega podjetništva, za katere se podjetja odločajo, med katerimi so novi posli, nove enote, inovacije izdelkov/storitev, tehnološke inovacije, samoprenova, prevzemanje tveganja in proaktivnost. Najpogosteje se podjetja odločajo za tehnološke inovacije kot eno izmed oblik notranjega podjetništva. Vendar smo tudi ugotovili, da hitro rastoča podjetja nimajo razvitih vseh oblik notranjega podjetništva, kar pomeni, da smo delno sprejeli hipotezo, ki pravi, da ima večina hitro rastočih podjetij razvito določeno obliko notranjega podjetništva. V analize smo ugotovili, da imajo podjetja razvite samo tehnološke inovacije, inovacije izdelkov/storitev in nove posle. To pomeni, da proaktivnosti, novih enot, prevzemanja tveganja in samoprenove nimajo prisotnih ali jih ne prepoznavajo. S prisotnostjo notranjega podjetništva v hitro rastočih podjetij je povezana tudi rast podjetja, inovativnost in uspešnost poslovanja. Predvsem lastno znanje in inovacijsko-razvojna usmeritev podjetja ustvarjata pogoje za vodilni položaj na trgu. When companies make business they are facing with the faster changes, which are relete to the globalization, shorter life cycle of product/service, complexity of products and intensive tehnological progress. Because of dynamic and faster decision in environment in which companies work, is a chalange that they establishing and maintaing the compatitive advantage. For this reason respresent innovation the basic need for the company. One of the tools used in this pursuit is intrapreneurship. Intrapreneurship is widespread everywhere in the world but they used a different definition. Companies used intrapreneurship as tool to succeed, to grow and to innovate. Intrapreneurship is significant factor in introducing novelties which are respresented as deviation from routine in different position of the organization. Presence of intrapreneurship and its connection with the performance, growth of the company and innovativeness of fast growing companies represent the topic of our masters thesis. Research that we have in framework notes the link between intrapreneurship and growth of the company, performance and innovativeness in fast growth companies in Slovenia. To the fundamental research question: »How much is intrapreneurship present in fast growing companies and how is intrapreneurship connected with the innovativeness, performance of fast growing companies?« and we want to find answer to that. Today in successful, innovative companies which growth really fast plays a key role intrapreneurship. Of course there are many ways how will company introduce intrapreneurship. Everyone decides for the solution which is the most suitable for the company. Companies put to many times to the forefront economic performance, growth but they forget about the entrapreneurship in existing companies which is the important factor of sustainable development. Some companies give priority to rolled routines as if they will established intrapreneurship. It is important to established entrapreneurship environment which will be influence to the development of intrapreneurship and contribute to the growth of the company. In master thesis we make focus on slovenian fast growing companies because this are companies which are innovative, flexible, they have compatitive advantage and for this reason they are different like other companies. In master thesis we were looking for connection between intrapreneurship and growth, performance and innovativeness. Innovativeness is important because without innovation there are no progress and innovation presents gearbox that companies are looking for the novelties in every areas. Innovativeness is also compatitive advantage. The master thesis consists of teoretical and empirical work where we make detailed study of domestic and foreign literatures, define hypothesis, define methodes of work and data, define survey questionnaire, analyzed obtained data which we get with survey questionnaire and in the end we summerizes the conclusion. Fast growing companies decide in their business to develop intrapreneurship, some slightly to a greater extent the other one to a smaller extent. In the study, we studied seven forms of intrapreneurship, for which companies decide, among which are new businesses, new units, product/service innovations, technological innovation, self-interest, risk-taking and proactivity. Most often, companies decide for technological innovations as one of the forms of intrapreneurship. However, we also found that fast growing companies do not develop all forms of intrapreneurship, which means that we have partially accepted the hypothesis that most of fast growing companies have developed a certain form of intrapreneurship. From the analysis, we found that only technological innovations, product/service innovations and new business have been developed. Which means that proactivity, new units, risk taking and selfpropelled are not develop in fast growing companies.