Zagotavljanje varnosti v lokalni skupnosti - Zorenč, Rok (R. Zorenč, 2017)
V diplomskem delu je predstavljeno zagotavljanje varnosti na ravni lokalne skupnosti, in sicer skozi študijo primera Občine Kozje. Za varnost v prvi vrsti skrbi občina, saj je to njena dolžnost. Ugotovili smo, da k zagotavljanju varnosti največ doprinesejo prostovoljne organizacije, ki so v Občini Kozje tudi najbolj razvite, prav tako dodajo svoj delež tudi prebivalci sami s svojim ravnanjem. Tako županja kot poveljnik Civilne zaščite izpostavljata kot pomembnejše vire ogrožanja naravne nesreče in prometno varnost. V Občini Kozje ni ustanovljenega varnostnega sosveta, ki je sicer vedno bolj pogosta oblika sodelovanja vseh subjektov zagotavljanja varnosti na lokalni ravni. V občini so organizirana razna posvetovalna telesa, ki pripomorejo k zagotavljanju varnosti s strani občine. Med novejše subjekte zagotavljanja varnosti v občini spada Medobčinski inšpektorat in redarstvo, ki v občini deluje od leta 2015. V občini deluje tudi policijska pisarna, kjer je enkrat tedensko dosegljiv vodja policijskega okoliša, ostale naloge policije v občini opravlja Policijska postaja Šmarje pri Jelšah. Zelo pomembno vlogo pri zagotavljanju varnosti imajo štiri prostovoljna gasilska društva v občini. V občini deluje tudi Štab Civilne zaščite, ki je v fazi reorganizacije in do sedaj ni imel vidnejše vloge pri zagotavljanju varnosti. Prav tako v občini deluje Območno združenje Rdečega križa in javna zdravstvena služba. V občini se enkrat letno sestanejo z vsakim subjektom zagotavljanja varnosti posamezno, kjer podajo letno poročilo. Delo subjektov zagotavljanja varnosti v občini je ocenjeno kot dobro. Pri opremljenosti subjektov zagotavljanja varnosti bi bilo potrebno dobaviti določeno opremo in zaščitna sredstva, sicer pa so dobro opremljeni. This diploma paper examines how security is ensured in the local community. Taking a closer look at the Municipality of Kozje we can see how security provided of and which security services are present in the municipality. The municipality is the first in line to provide security since it is its duty to do so. We found out that the volunteer organizations, which are well organized within the municipality, are the largest contributors of security. Inhabitants also help ensuring security with their behaviour to some degree. Both, the mayor and the Civil Protection Commander pointed out that the biggest sources of security threats are natural disasters and traffic security. There is no municipality security councils in Kozje although municipality security councils are a very common form of cooperation among the security services at local level. There are various security consulting entities that contribute to security in the community. Among the newest there is the inter-municipal inspectorate and Municipal Warden Service which has been operational since 2015. There is also a police office where once a week the Community policing officer is available, all other police tasks are carried out by the police station Šmarje pri Jelšah. When it comes to ensuring the security, four volunteer fire departments are crucial. There is also the Municipal Civil Protection Headquarter that is being reorganized and has not had any key roles in ensuring security. There is also the regional Red Cross organization and the public health care service present in Kozje. Once a year there is a meeting between the local authorities and security ensuring entity to prepare an annual report. The work of security ensuring services in the municipality is assessed as well. When it comes to security services equipment there is still room for improvement, but in general they are well equipped.