Predlog izboljšave komercialnega pakiranja v maloprodajni trgovini mercator d.d. - Šljivar, Vildan (2018)
Embalaža je ena od najpomembnejših vidikov pri sami prodaji izdelkov in ima pomembno vlogo pri logistiki trgovine. V diplomskem delu bomo obravnavali problem komercialnega pakiranja pri procesu zlaganja izdelkov na prodajne police. Diplomska naloga je sestavljeno iz teoretičnega in praktičnega dela. V teoretičnemu delu bomo definirali pojem trgovine ter embalaže. V praktičnem delu bomo predstavili trenutno stanje v maloprodajni trgovini Mercator, d. d., ter s pomočjo opravljenih analiz izpostavili problem, ki nastane pri procesu polnjenja prodajnih polic. Na podlagi opravljenih analiz smo se odločili, da je shelf ready embalaža najbolj idealna rešitev za maloprodajno trgovino. Omenjena embalaža bi trgovcem omogočala hitrejše ter enostavno zlaganje izdelkov na prodajne police. V zaključnem delu diplomske naloge bomo podali oceno učinka shelf ready embalaže ter možnost nadaljnjega razvoja. Packaging is one of the most important aspects when selling products and it has an important role in the store’s logistics. In the thesis, we will discuss the problem of commercial packaging in the process of stacking products on shelves. The thesis consists of the theoretical and practical part. In the theoretical part, we will define the concept of stores and packaging. In the practical part, we will present the current state in the retail store Mercator, d. d., and use analyses to expose the problem, which happens during the process of stacking products on shelves. Based on the analyses, we decided that shelf ready packaging is the ideal solution for the retail store. Our suggested solution – shelf ready packaging – would allow merchants to stack the products on shelves easier and faster. In the final part of the thesis, we will assess the effect of shelf ready packaging and present possibility for further development.