Oskrba kronične rane v patronažnem varstvu na območju severovzhodne Slovenije - Zrim, Tadeja (T. Zrim, 2017)
Teoretična izhodišča: Patronažne medicinske sestre se pri svojem delu velikokrat srečujejo s kroničnimi ranami. Kronična rana je rana, ki ne zaceli do dveh tednov. Namen: Namen diplomskega dela je predstaviti kronične rane in posebnosti njihove oskrbe na terenu s strani patronažne medicinske sestre (PMS) ter z raziskavo ugotoviti opolnomočenje pacientov glede oskrbe rane in komu zaupajo oskrbo kronične rane. Raziskovalna metodologija: Uporabili smo deskriptivno metodo dela, kot instrument raziskovanja pa anketni vprašalnik, ki je vseboval 27 vprašanj. V raziskavi je sodelovalo 50 pacientov s kroničnimi ranami v severovzhodni Sloveniji. Rezultati: Rezultati so nam pokazali, da je opolnomočenje pacientov glede oskrbe rane zelo majhna, le 8 % pacientov si rane oskrbujejo sami. Zato je zainteresiranost, da bi si sami oskrbeli rano, zelo majhna, in sicer 18 %. Drugače pa so rezultati pokazali glede zaupanja pri oskrbi. Večina pacientov (80 %) najbolj zaupa oskrbo rane PMS. Sklep: Popolno opolnomočenje pacientov glede rane brez pomoči PMS ni možno, saj so pacienti s kronično rano čedalje starejši in šibki. Zato oskrbo rane velikokrat prepustijo PMS in so z njeno oskrbo rane zadovoljni. Theoretical framework: Community nursing often face chronic wounds in their work. A chronic wound differs from a regular one in longer healing up to two weeks. Methodology: The purpose of the diploma work is to present chronic wounds and their specialties regarding their care on the field as a community nursing, to determine with research patient's empowerment regarding their wound care and whom they trust with care of the wound. Results: We used descriptive method and the survey questionnaire. The survey contained 27 questions, the study involved 50 patients with chronic wounds in northeastern Slovenia. Discussion: The results showed that the empowerment of patients with wound care is very small, only 8% of the wounds are supplied by themselves. Therefore, the interest in supplying the wound by themselves is only 18%. However, results have been shown in terms of trust in care. Most patients (80%) trust the most to community nursing. Conclusion: Full empowerment of patients with a wound without the help of community nursing is not possible, as patients with chronic wounds are increasingly elder and weak. For that reason, patients accept their help and are satisfied with their work.