Rast podjetja s pomočjo nakupa in prodaje franšize na primeru podjetja x - Bratkovič, Svarun (S. Bratkovič, 2017)
Eden izmed razlogov, ki sili podjetje k rasti je rast obstoječih in pojav novih kKonkurenčnih podjetij.ca ki se pojavlja na trgu, na katerem deluje podjetje, sili le-to k rasti. Saj ima Rastoča podjetja imajo za cilj ohranjati oziroma povečevati velikost svojega vsako podjetje cilj, da bi pridobilo kar se da velik tržngai deleža, dobička itd. Podjetje prične uradno delovati z vpisomn v sodni register. Podjetja nato strmijo k njihovem Nato se prične njihova pot razvojau in rasti. To lahko dosegajo na vrsto različneih načineov. Eden izmed njih je rast s pomočjo nakupa in prodaje franšize. Franžizing je smiselno proučevati s strani Pri takšnem načinu poslovanja nastopata dve osebi, franšizodajalcaec inter franšizojemaleca. Franšizing je sistem marketinga blaga in/ali storitve ter/ali tehnologije, ki je zasnovana na tesnem in stalnem sodelovanju med pravno ter finančno ločenimi in neodvisnimi podjetji, franšizorjem in posameznimi franšiziji (dajalci in jemalci franšiz), pri katerem franšizor svojim franšizijem daje pravico ter odgovornost, da poslujejo po franšizorjevem konceptu (GEA College, 2000, str. 50).Pri takšnem poslovanju gre v bistvu za nakup in prodajo intelektualne lastnine. Franšizodajalec je oseba, ki ustanovi franšizno mrežo. Franšizojemalec pa je samostojna pravna oseba, s katero franšizodajalec sklene franšizno pogobo. Ta mu dovoljuje da posluje v imenu in za račun franšizodajalca. Franšizojemalec se odloči za takšen način poslovanja zaradi večih razlogov. Eden je ta,, saj vstopai v svet podjetnišktvao pot, z že prepoznavno blagovno znamko, s tem pa zmanjša tveganje za neuspeh. Franšizodajalcuecu pa takšen način poslovanjato omogoča širitev na domačem kot tudi na tujihem trgihu, z minimalnoim vloženim kapitalom. Zavezuje ju pogodba, katera določa obveznosti tako franšizodajalca kot franšizojemalca. Franšizodajalec mora tako ponujati franšizojemalcu pomoč, pri nabavi, marketingu, oglaševanju itd., franšizojemalec pa mora upoštevati navodila in strategije, ki mu jih zastavi franšizodajalec. Diplomska naloga sestoji iz praktičnega in teoretičnega dela. Prvotno bomo v diplomski nalogiV prvem delu predstavljamo problematikopredstavili rasti podjetja, opredelljujemo ili na kakšne možne načine lahko podjetje rastie, pojasnjujemoin kaj v bistvu je rast in razvoj, ter dejavnike, kikaj vplivajo na njuo. Nadalje se bomo poglobilipredstavljamo v franšizni sistem. OpredeljujemoPredstavili bomo nekaj definicij franšizinga, zapisali nekaj o sami zgodovinoi franšizinga v svetu, Evropi ter Sloveniji. Opisali smo nekatererazne oblike franšizinih sistemov, opredelili prednosti in slabosti franšizing, ter podrobneje predstavilispoznali franšizno pogodbo. V praktičnem delu bomo nato predstaviliprikazujemo franšizni sistem v podjetju X. Prvotno ga bomo na kratko predstavili. Na pPraktičnem primeruo podjetja Tomas sport II smobomo prikazali kako izgleda franšiznoa pogodboa, na primeru podjetja Tomas sport II. Nazadnje pa predstavili kako se je podjetje razvijalo s pomočjo franšizinga, ter pogoje delovanja franšiznega sistema na izbranem primeru One of the reasons that forces the company to grow is growth of the existing and emergence of new competitive companies. The goal of the growing companies is to maintain or increase the size of their market share, profit etc. Company starts officially operating with the entry into the register of the companies. Then, their path of development and growth begins. That can be achieved in various ways. One of the possibilities is growth through purchase and sale of the franchise. It is sensible to study franchising from the perspective of franchisor and franchisee. Franchising is a system of marketing of goods and/or service and/or technology that is based on close and continuous cooperation among legally and financially separated independent companies, franchisor and individual franchisees (franchisors and franchisees), where franchisor gives a right and responsibility to their franchisees to operate under the franchisor’s concept (GEA College 2000 p. 50). Franchisor is a person who founds a franchise network. Franchisee is an independent legal person with whom a franchisor concludes a franchise agreement. The agreement allows the franchisee to operate on behalf of and for account of the franchisor. Franchisee opts for this kind of operation due to numerous reasons. One of them is entering in the world of entrepreneurship, but with a recognized brand, thereby reducing the risk of failure. This type of operation allows the franchisor to expand on a domestic as well as on foreign markets with a minimal invested capital. They are bound with the contract which defines obligations of both, franchisor and franchisee. Franchisor must therefore offer a franchisee assistance in purchasing, marketing, advertising etc. and franchisee must follow instructions and strategies set by the franchisor. The graduation thesis consists of theoretical and practical part. In the first part, we present the problems of company’s growth, we define possible ways of growth, explain growth and development and factors influencing them. Further we present a franchise system. We define some definitions of franchising, history of franchising in the world, Europe, and Slovenia. We have described some forms of franchising systems, defined advantages and disadvantages of franchising, and presented a franchising agreement in details. In the practical part, we present a franchise system in the company X. In the practical example of the company Tomas sport II, we have presented a franchise agreement. Finally, we have presented the company’s development with the help of franchising and the conditions for operation of the franchising system in the chosen example.