Analiza javno dostopnih osebnih podatkov na internetu - Pečnik, Špela (Š. Pečnik, 2017)
Veliko internetnih uporabnikov se ne zaveda, koliko njihovih osebnih podatkov se nahaja javno objavljenih na internetu. V diplomskem delu smo s pomočjo anketiranja internetnih uporabnikov in izvedbe eksperimenta, v katerem smo zbirali javno objavljene osebne podatke, prišli do zaključka, da je o večini uporabnikov objavljenih več podatkov, kot bi si sami želeli. Najdeni podatki se razlikujejo glede na različne tipe uporabnikov, ki jih najdemo na internetu. Največkrat najdemo javno objavljene podatke o starosti, datumu rojstva, kraju bivanja, slike uporabnikov, podatke o delovnih mestih in karieri, podatke o izobrazbi, podatke, s kom se uporabniki družijo, katere lokacije obiskujejo ter podatke o konjičkih in zanimanjih. Many internet users share and make their personal information available online. However, they are not aware how much of them are shared publicly. An experiment and a survey have been conducted to gather information on internet users’ awareness of publicly shared personal information. We came to a conclusion that more information about the majority of the users is published than they would like. The gathered information varies depending on the different type of the internet users. Information about age, date of birth, place of residence, user’s images, job and career information, education details, information on relationships, most often visited locations and information about hobbies and interests are among the most commonly found.