Kako vrednote posameznikov vplivajo na poslovno etiko organizacije? - Repotočnik, Tea (T. Repotočnik, 2017)
V diplomskem projektu sem obravnavala temo vpliva posameznikovih vrednot na poslovno etiko organizacije. Etika je za učinkovito poslovanje zelo pomembna. Pomembna je za organizacijo, kot tudi za vse udeležence organizacije. Organizacije morajo svojim udeležencem dati občutek, da so spoštovani in da je ravnanje organizacije etično. Etično ravnanje se pričakuje na vseh ravneh organizacije. Seveda pa je temelj vodstvo, saj če etičnosti ni pri vrhu, tudi od ostalih udeležencev ne moremo pričakovati, da bodo ravnali etično. Diplomski projekt sem razdelila na teoretični in empirični del. Teoretični del opisuje poslovno etiko organizacije, vedenje organizacije, na splošno etiko organizacije, vpliv zaposlenih na vedenje organizacije, vrednote zaposlenih ter vpliv osebnih vrednot na poslovno etiko. V empiričnem delu pa sem analizirala kako ljudje z izkušnjami pri zaposlovanju in opravljanju dela doživljajo vrednote in etiko povezano z organizacijo in ali lahko sami kaj prispevajo k večji etičnosti organizacije. Ugotovila pa sem, da si ljudje želijo kot posamezniki vplivati na organizacijo in se trudijo biti sami etični pri delu in delo dobro opravljajo. Osebne lastnosti in vrednote posameznika imajo pomembno vlogo pri izbiranju kadra, saj je danes v veliki meri pomembno, da se posameznik zlije z organizacijo ter obstoječimi zaposlenimi, in da so njegove vrednote skladne z vrednotami organizacije. Na ta način lahko zaposlenim določimo tudi domet dela. Vrednote se s starostjo spreminjajo, zato sem ugotovila, da lahko odločevalci, ki so že starejši in z več izkušnjami v mlajšem kadru iščejo tako dobre kot tudi slabe osebnostne lastnosti ali druge dobre in slabe kompetence. Skozi raziskavo pa sem ugotovila, da so ljudje mnenja, da bi se moral vodstveni kader bolj izobraževati na področju etike, saj je ključnega pomena, da v podjetju uvajamo etično klimo. During my diploma project I focused on the influence of individual values on the business ethics in an organisation. Ethics is very important for the business. It matters for the organisation as well as for all their employees. The organisations must give their employees the feeling of respect and show them that the act of organisation is ethical. Ethical behaviour is expected on each level of the organisation. Top management must work in ethical way, as we all know if there is no ethics at the top, it is impossible to expect other employees’ actions being ethical. My diploma project consists of the theoretical and empirical section. The theoretical part describes organisation’s business ethics, its behaviour, organisation ethics in general, employers impact on organisations behaviour, employers values and impact of personal values on business ethics. In empirical part, I analysed how people who are experienced in recruiting are dealing with values and ethics in an organisation, also if they themselves are able to contribute to contribute to positive ethics in the organisation. I have identified through research that employees influence on the organisation as individuals and they do try to be ethical at work, including with doing their work as it should have been done. Personal characteristics and values of every individual are playing an important role when recruiting for new employees, as nowadays it is very important that individual shares values with the organisation and its employees. In this way, we can also determine more accurate role descriptions. The values are changing with seniority of the position. I identified that more senior decision makers who possess more experience are looking for positive as well as negative characteristics in junior employees. Through my research, I have found that top management should have been continuously educated in ethics because it is very important to introduce ethical climate inside the organization.