Skrb za presredek - Kovačič, Kristina (K. Kovačič, 2017)
Izhodišča: Tveganje za poškodbo presredka je povezano z vaginalnim porodom. Zato je skrb za presredek pomembna že v sami nosečnosti in kasneje tudi v porodni dobi, da preprečimo negativne posledice poškodbe presredka, kot so bolečina, inkontinenca, zmanjšana aktivnost, težave pri hranjenju otroka ipd. Raziskovalne metodologije: Uporabljena je deskriptivna raziskovalna metodologija, ki je temeljila na analizi obstoječe strokovne literature s področja obravnavane tematike. Literatura je bila pridobljena s pomočjo baz podatkov. Iskanje je potekalo v podatkovnih bazah COBISS, Medline in Google Scholar. Rezultati: Pri pregledu raziskav smo ugotovili, da masaža presredka s prsti od 35. tedna nosečnosti dalje zmanjšuje pogostnost porodnih poškodb (predvsem epiziotomij) in bolečin v presredku tri mesece po porodu ter jo ženske dobro sprejemajo. Med porodom bi morale imeti porodnice več svobodne volje za izbiro takšnega porodnega položaja, kot jim ga narekuje telo. Babice bi morale takšno idejo bolj spodbujati. Diskusija in zaključki: Obstaja veliko tehnik, ki pripomorejo k skrbi za presredek med nosečnostjo in porodom. Le-te bi morale biti vpeljane v stalno prakso zdravstvene nege, kar bi vplivalo na manj poškodb presredka. Skrb za čim manjšo pojavnost porodnih poškodb in pozitivnejše izkušnje poroda bi moral biti cilji vseh zaposlenih v zdravstveni negi, ki imajo stik s porodnico. Introduction: The risk of perineal injury is in connection with a vaginal delivery. Therefore, it is an important concern for the perineum in stage of pregnancy, in order to avoid the negative consequences of perineal injury, such as pain, incontinence, decreased activity etc. Methods: A descriptive research methodology based on an analysis of the existing scientific literature, from the scope of the topic. Literature was obtained through databases: COBISS, Medline and Google Scholar. Results: The review study showed that perineal massage with fingers, from the 35th week, reduces the incidence of birth injuries and pain in the perineum three months after childbirth. Massage is easy and well-taken by women. It should be a mother’s free will to choose such a birthing position, as dictated by her body. Midwives should encourage more such idea. Discussion and conclusions: There are many techniques that help in taking care on the perineum during pregnancy and childbirth. They should be introduced in continuous practice in nursing. Consequently, this would mean less perineal damage. Minimizing the incidence of birth injury and the positive experience of childbirth, should be the goal of all employees in the health care that are in contact with a woman in travail.