Vpliv barve embalaže na nakup - Šprohar, Ana Marija (2017)
Vpliv barve embalaže na izbiro izdelka ni zanemarjujoč. Človek je v prvi vrsti vizualno bitje, posledično vzpostavi stik z izdelkom v prvi vrsti prek vizualne podobe. Ravno zato mora izdelek vzbuditi pri njemu pozornost in ustvariti željo po nakupu. Pri tem igra barva embalaže veliko vlogo. Diplomska naloge je sestavljena iz dveh delov. Prvi del je teoretični del, kjer smo raziskovali pomen barve in njen vpliv na različna področja človeškega življenja. Sledi predstavitev pomena embalaže, ki s svojo sporočilnostjo vpliva na odločitev o nakupu in predstavitev funkcij embalaže. Predstavljen je pojem potrošnika in njegov proces nakupnega odločanja ter dejavniki ki vplivajo na ta proces. V teoretičnem delu naloge je predstavljeno kar nekaj trditev raznih avtorjev o pomembnosti barve pri zaznavanju izdelka. Drugi del diplomske naloge pa je raziskovalni del, kjer smo ugotovili ali barva pomembno vpliva na odločitev/nakup sledečih izdelkov: čokolada, piškoti, bonboni in sok. Opazovali smo preizkušanje navedenih izdelkov na naključno izbranem vzorcu 30 naključnih potrošnikov v trgovini Mercator, d.d. Ljubljana. Ugotovili smo, da barva embalaže velik vpliv pri procesu odločanja za nakup izbranih artiklov. Tega dejstva se zavedajo tudi oblikovalci embalaže, zato se pri izdelavi embalaže obrnejo na zunanje izvajalce – strokovnjake za izdelavo embalaže. Sami oblikovalci embalaže ugotavljajo, da se potrošniki v veliki meri odločajo za nakup določenega artikla na podlagi barve embalaže. The impact of the color of the packaging on product choice should not be neglected. Man is foremost a visual creature, so the first contact with the product is established through his external appearance. Therefore the product must generate attention and create a desire to purchase. In this moment the color of the packaging plays a big role. In the theoretical part of the thesis we studied the importance of color and its impact on various areas of human life. We also studied the importance of the packaging, which with its meaning impact on the purchasing decision, and the functions of packaging. The concept of the consumer is presented, its decision-making process about the purchase and the factors affecting this process. In the research part of the thesis the task we investigated was whether the color has a significant impact on the decision to buy the following products: chocolate, biscuits, candies, juice. We wanted to determine the importance of colors in comparison with other factors in decision-making about purchasing, determine which color of packaging is the most eye catching to the consumer and determine what kind of feelings in the consumer are caused with certain colour of the packaging.