Razvoj prototipa navigacijskega sistema za gibalno ovirane osebe - Luznar, Matic (2017)
V magistrskem delu obravnavamo prototip navigacijskega sistema za gibalno ovirane osebe. Ta vrsta navigacijskega sistema nam omogoča vnos ovir ter izogibanje le-tem. Uporabniki jih lahko sami vnesejo glede na to, kako težak je prehod čez te ovire za določeno vrsto invalidnosti. S pomočjo vtičnika Leaflet, ki nam omogoča prikaz zemljevidov na spletni strani, smo naredili spletno rešitev, ki omogoča vodenje gibalno oviranih oseb v urbanem okolju. Izdelali smo vmesnik, ki nam omogoča vnos različnih vrst ovir. Poleg tega pa lahko s pomočjo vmesnika določimo, ali je ovira prehodna za določeno vrsto invalidnosti ali ne. Glede na izbrano vrsto invalidnosti je izvedeno vodenje od točke A do točke B. Lokacija osebe je pridobljena preko GPS sprejemnika ter prikazana na zemljevidu. Uporabnik poišče svojo ciljno lokacijo preko tekstovnega vnosa in glede na ponujene možnosti izbere pravo. Vodenje je izvedeno grafično s prikazom poti na zemljevidu in tekstovno z osnovnimi napotki. Na koncu smo podali smernice za nadaljevanje razvoja sistema. In this thesis we want to show prototype of navigation system for disabled people. This type of navigation system allows us to insert obstacles and then avoid them. Users can insert obstacles and choose how hard is to pass an obstacle for certain type of disability. We made web application based on Leaflet plugin that allows us to show maps on a web page and navigate us through urban environment. We developed user interface that allows us to insert different types of obstacles. Besides that we can determine if crossing an obstacle is possible for certain type of disability. Navigation from point A to point B is based on disability type. Location is GPS obtained and shown on a map. User can search goal destination throughout text field and choose the right one. Navigation is done graphically. Route is shown on the map with basic instructions. At the end we provided guidelines for further software development.