Naravoslovna učna pot ob dvorcu Dornava - Petek, Vesna (V. Petek, 2017)
Diplomsko delo je nastalo z namenom oblikovati naravoslovno učno pot ob dvorcu Dornava, kjer bi otrokom približali njihovo domačo naravno in kulturno dediščino s pomočjo aktivnega učenja. Otroci se namreč največ naučijo, ko so aktivni in sami raziskujejo okolico. V teoretičnem delu so predstavljeni naravoslovje v zgodnjem otroštvu, pomembnost aktivnega učenja otrok, značilnosti izkustvenega, raziskovalnega in problemskega učenja ter igra v naravnem okolju. Teoretično sta predstavljena tudi dvorec Dornava in njegova okolica. V praktičnem delu je najprej opisana neposredna izvedba v praksi, kjer je podana priprava za vsak dan izvajanja aktivnosti. Podana je tudi predstavitev naravoslovne učne poti ob dvorcu Dornava. Učna pot je ustvarjena s ciljem, da se otrokom omogoči aktivno spoznavanje značilnosti izbranega naravnega okolja z vključevanjem aktivnih didaktičnih metod. This diploma thesis was made with the aim of forming a natural science educational route by a mansion Dornava where children could be presented with their domestic natural and cultural heritage while learning in an active way. Namely, children learn the most when they are active and when they explore the environment by themselves. Within a theoretical part there are presented the following issues: natural science in early childhood, an importance of children’s active learning, characteristics of experiential, research and problem-based learning, and games in the natural environment. The mansion Dornava with its surrounding is as well presented in a theoretical way. Within a practical part there is firstly described a direct execution in practice where a daily preparation for the activities’ performance is given. There is given also a presentation of the natural science educational route by the mansion Dornava. The aim of creating the educational route was to enable the children to comprehend the characteristics of the chosen natural environment in the active way by including active didactical methods.