Mučenje živali kot oblika ekološke kriminalitete v Sloveniji - Erhatič, Monja (M. Erhatič, 2017)
Z mučenjem živali se srečujemo vsakodnevno. Ljudje v 21. stoletju postajajo vedno bolj izvirni. Načini mučenja, ki jih lahko opazimo dandanes, so naravnost grozljivi. Fizično kaznovanje psa z ostrimi in topimi predmeti ali zavrženje komaj rojenih mačk v naravo, brez možnosti za preživetje, sta le dva izmed mnogih primerov mučenja živali. Ker se dandanes mučenje živali še vedno kaže v grozljivih oblikah, smo se v diplomskem delu osredotočili na mučenje živali kot obliko ekološke kriminalitete, pri čemer je poudarek na oblikah, analizah in primerih mučenja živali v Sloveniji in sami občini Ormož. V občini Ormož lahko najdemo veliko psov na verigah, ogromno mačk je zavrženih s strani lastnika, veliko jih živi v neprimernih bivalnih pogojih. Ljudje se ne zavedajo, da takšna početja vplivajo na psihično stanje njihove živali, zaradi česar lahko žival posledično pade v depresijo, postane agresivna ali utrpi kakšno trajnejšo poškodbo. Posledice so torej grozljive. We encounter animal cruelty daily. People in the 21st century are becoming increasingly more resourceful. The methods of animal cruelty, we can see today, are absolutely horrifying. Physical punishment of a dog by a shovel or an axe, or abandoning newly born kittens in the nature without any possibility of survival are only two of many cases of animal cruelty. Due to the fact that animal cruelty is nowadays still visible in horrifying forms, in our diploma thesis, we focused on animal cruelty as a form of ecological criminality, where the emphasis is on forms, analyses and cases of animal cruelty in Slovenia and in Ormož municipality particularly. In Ormož municipality, we can find a lot of chained dogs. A great number of cats are abandoned by their owners a lot of them live in inappropriate living conditions. People do not realize that such behavior influences psychological condition of their animal. This is the reason why the animal can fall into depression, become aggressive, or suffer a permanent damage. Thus, the consequences are terrifying.