Ogroženost uporabnika zaradi zasvojenosti s kibernetskim prostorom - Rosi, Katja (K. Rosi, 2017)
Danes vedno hitrejši razvoj na področju informacijsko-komunikacijskih tehnologij po eni strani predstavlja in prinaša prednosti za novodobno družbo, po drugi strani pa prinaša pojav novih vrst kibernetskih groženj. Vse bolj je izrazit trend uporabe informacijsko-komunikacijskih tehnologij med mladimi, zlasti zato, ker so nenehno povezani z internetom, kar privede do raznih nevarnosti v kibernetskem prostoru. Prepričani smo, da so prav kibernetski napadi ena izmed temeljnih varnostnih groženj sodobni družbi. Tako narava, kot tudi vrsta samih tehnologij, ki ustvarjajo komunikacijsko in informacijsko področje, se nenehno in hitro spreminjajo. Pričakujemo lahko nenehno širjenje na področju razvoja spleta in vse večjo uporabo računalnikov, pri čemer pa so meje nadzora in odgovornosti za varovanje osebnih podatkov skrite ali slabše definirane in raziskane. Tudi mobilne naprave, zlasti med mladimi in neizkušenimi uporabniki, omogočajo uporabo omrežij kadarkoli in kjerkoli, s tem pa se veča tudi izpostavljenost raznim varnostnim tveganjem. Omenjene značilnosti komunikacije preko IKT povzročijo, da mladi v kibernetskem prostoru brez večjih zadržkov ali pomislekov v splet pošiljajo ali objavljajo razne vsebine ali sporočila, ki lahko prejemnika s svojo vsebino tudi nadlegujejo, žalijo ali celo ustrahujejo na različne načine. Računalniške incidente lahko predstavimo kot niz dogodkov, ki vplivajo na varnost omrežja, naprav ali podatkov njihovih uporabnikov. Incidente lahko preprečimo samo z ustrezno zaščito in odgovornim ravnanjem na spletu. Ko incident zaznamo, moramo takoj ukrepati ali tako imenovane zlorabe tudi prijaviti pristojnim organom ter za nasvet vprašati starše ali odrasle osebe, v kolikor se sami ne znajdemo. Na ta način lahko zaznavamo napredek na področju IKT, opazimo nove ranljivosti in na ta način izpopolnjujemo lastno znanje in izkušnje oz. se nenehno učimo. Uporabniki smo na področju IKT tako postali navdušeni uporabniki spletnih storitev, saj se v večini veselimo novih storitev, ki jih tehnologija in splet ponujajo ter sočasno pozabljamo na naše odgovornosti, ki ob teh procesih nastajajo. Tisti, ki na spletu posredujejo ali ponujajo razne storitve, so tudi odgovorni, da so te storitve varne za vse uporabnike, naša odgovornost pa je, da katerekoli spletne storitve uporabljamo v skladu s pravili in pogoji uporabe. Varna raba in obnašanje na spletu se nanaša na uporabo varnih gesel in uporabniških imen, ki jih je težko razkrinkati, na varovanje osebnih podatkov, zlasti na spletnih socialnih omrežjih, na upoštevanje opozoril o zlonamernih programskih opremah ter izogibanje sumljivim spletnim stranem, ki lahko prikazujejo škodljive ali nelegalne vsebine. Napadeni in zlorabljeni v smislu kibernetske kriminalitete, so po navadi ravno povprečni uporabniki, ki ne upoštevajo priporočil za varno uporabo spletnih storitev in menijo, da so v kibernetskem prostoru varni. Z raznimi vdori v profile, ki jih uporabljamo, se pričnejo pojavljati številne spletne goljufije in zlorabe, ki smo jih uporabniki omogočili sami, saj nismo upoštevali varnostnih opozoril in nastavitev. Pri obravnavi varnosti v kibernetskem prostoru in rabe IKT lahko govorimo o njuni zahtevni soodvisnosti, kar bo tudi predmet naše nadaljnje raziskave. Kompleksnost storitev in procesov v fizičnem in kibernetskem prostoru predstavlja za današnjo družbo glavno težavo na področju zagotavljanja varnosti. Nenehni dostop do spleta prinaša prisotnost posameznika v virtualni skupnosti, ki postaja vse pogostejša in terja vedno več časa, ki ga uporabniki, zlasti mladostniki, preživijo na IKT, zato, da so povezani z internetom. Dejavnosti v kibernetskem okolju omogočajo anonimno in s tem povezano lažno predstavljanje, kar pa prinaša velike posledice in škodo ter težavnost nadzora. Sodobna družba torej postaja vse bolj odvisna od kibernetskega prostora in s tem povečuje nevarnosti, ki se nanašajo na kibernetsko kriminaliteto, lahko pa govorimo tudi o psiholoških posledicah, v Increasingly rapid development of Information and communications technology (ICT) brings advantages to the modern society but it also exposes it to various cyber-threats. It is noticed that the usage of information communication technology is increasing amongst youth, especially because of their constant connection to the world web – this can lead to cyber-threats. It is certain to say that cyber-attacks have become a fundamental threat to contemporary society. Nature and type of technologies that are creating information-communication area are constantly changing. We can expect constant expansion in the area of web-development and even bigger usage of computers. Consequently, protection of personal data and cyber safety are more vulnerable. Also mobile devices – especially amongst young and unexperienced users – are enabling the usage of networks whenever and wherever. This is increasing the exposure of safety risks. Aforementioned characteristics of ICT communication are encouraging the youth to share and publish various content and messages on the web and therefore risking to be harassed, insulted or even blackmailed on various ways. Computer incidents can be explained as a chain of event that are affecting network security, devices or user data. These incidents can be prevented only with adequate protection and responsible online behaviour. Once we detect the incident, we have to act immediately and report the online abuse to the responsible authority or ask for advice to a trustworthy person. In this way we can notice the progress in the area of ICT, see vulnerabilities and update our knowledge. Users of ICT are enthusiastic about new services that the web is offering but at the same time forgetting about responsibilities that are formed in the process. Parties that are offering services online are also responsible to provide safe experience for all the users. Users' responsibility is to act according to general rules and conditions. Safe usage and behaviour online means: usage of safe passwords and usernames that are difficult to expose, protection of personal data – especially on social media, follow-up of warnings about malware, avoidance of suspicious websites that can show damaging or illegal content, etc. User that is attacked and abused in sense of cyber-crime is normally an average user that does not follow up the recommendations for safe usage of the web and who thinks that he/she is safe in cyberspace. Numerous online frauds and abuses occur by hacking into personal profiles that we are not being used according to safety recommendations. When addressing safety in cyberspace and usage of ICT we notice their interdependence. This interdependence will be the subject of our future research. Complexity of services and processes in physical and cyber space represents the main problem in ensuring safety for modern society. The constant connection to the web and virtual society requires more time and users – especially youth – are willing to spend more and more time on ICT. Activities in cyberspace enable users’ anonymity and sometimes phishing that can lead to negative consequences and problems of supervision. Modern society is therefore becoming more and more addicted to the cyberspace and cyber-crime is consequently increasing. We can also discuss psychological consequences if users are exaggerating with the usage of ICT and the internet. These psychological consequences can be ICT addiction that can lead to negative physical and psychological consequences, family problems, communication problems and general distress. We are responsible for our actions and behaviour on the web therefore it is necessary to improve our knowledge about ICT and internet trends and safety.