Pojavnost nasilja med vrstniki in posledice nasilja na zdravje mladostnika - Skornšek, Aleksandra (A. Skornšek, 2017)
Uvod. Z nasiljem se danes srečujemo praktično povsod, tudi v šolah. Dijaki srednjih šol se sicer množično ne srečujejo z nasiljem med vrstniki, je pa nasilje v različnih pojavnih oblikah med srednješolci vsekakor prisotno. Zanima nas, v kakšni meri in obliki je nasilje med vrstniki prisotno in kakšne so posledice nasilja na zdravje srednješolca. Raziskovalna metodologija. Raziskava temelji na kvantitativni metodi. Do podatkov smo prišli s strukturiranim vprašalnikom, objavljenim kot spletni vprašalnik v programu Google Drive, kamor smo prejemali tudi odzive na anketo. Vprašalnik je izpolnilo 555 dijakov in dijakinj dveh šolskih centrov. Dobljene podatke smo analizirali s hi-kvadrat testom in obdelali s pomočjo računalniških programov IBM SPSS Statistics 21.0 za okolje Windows, Microsoft Office Excel 2013, Microsoft Office 2013. Rezultati. Rezultati so pokazali, da nasilja med srednješolci velenjskega in slovenjgraškega šolskega centra ni veliko. Se pojavi nekaj nasilja v različnih oblikah, manj je fizičnega, nekoliko več psihičnega, še več pa je nasilja preko sms sporočil in družabnih omrežij. 84 % vprašanih iz obeh šolskih centrov se v šoli počuti varno, torej je delež tistih, ki se ne počutijo varno sorazmerno majhen, takšnih je le 5 %. Pa vendar jih hkrati skoraj polovica (42 %) priznava, da je v šoli prisotno nasilje med vrstniki. Skoraj tri četrtine vprašanih (84 %) jih tudi odgovori, da v zadnjem šolskem letu niso bili trpinčeni s strani vrstnikov, tudi jih niso trpinčili v zadnjih petih dnevih. Govorjenje neprijetnih in nespodobnih besed s strani vrstnikov je tudi pogostejše, saj jih je le 42 % odgovorilo, da nikoli ne poslušajo takšnih besed, 40 % jih sliši redkokdaj, kar pomeni, da so že prisotne v vsakdanjem druženju v šolskem prostoru, občasno se s takšnim naborom nespodobnosti sreča 9 % vprašanih, po 4 % pa pogosto in zelo pogosto, kar pa tudi ni zanemarljivo, saj torej nekateri nespodobne besede uporabljajo vsakodnevno. Sklep. Nasilje med vrstniki je bilo, je in bo prisotno, tudi v srednjih šolah. Pomembno je, da se z mladimi pogovarjamo o načinih reševanja konfliktov, morda tudi z uvedbo medvrstniške mediacije, kjer bi sami sodelovali in razreševali spore med njimi. Predvsem pa si ne smemo zatiskati oči pred nasiljem in se umakniti na varno zaradi strahu pred maščevanjem mladostnika. Introduction. Nowadays violence is present all around us, schools being no exception. Secondary school students do not encounter peer violence on a daily basis, but violence is definitely present in schools, as well. We are interested to what extent violence is present among students and what are the consequences to their health. Research Methodology. The research is based on the quantitative method. The data was gained by a structural questionnaire, published as an online questionnaire in Google Drive, where we collected the students' responses. The questionnaire was completed by 555 female and male students of the two school centres. The data was analysed by chi-square test and processed by computer programmes IBM SPSS Statistics 21.0 for Windows, Microsoft Office Excel 2013, Microsoft Office 2013. Results. The results have shown that there is not a lot of violence among the students in The School Centre Slovenj Gradec and The School Centre Velenje. There is some violence present in different forms. There is less physical violence and there is more cyber bullying, such as offensive messages on social networks, for example. 84% of the students from both school centres feel safe, so the number of those who do not feel safe is rather low, only about 5%. Nevertheless, almost a half of them admit that violence is present in school. Almost three thirds of them say that they were not victims of violence in the last year, also not in the last five days. However, inappropriate and offensive language is more common. 42% of the students said that they never hear offensive language, 40% hear that kind of language rarely, 9% encounter it occasionally and 4% of them hear offensive language very often, which means some students use inappropriate language on a daily basis. Conclusion. Violence has always been present in schools. It is important that we talk with young people and help them find ways how to resolve conflicts, maybe with the use of peer mediation, where they could be actively involved. It is important that we do not ignore the violence and hide in the fear of revenge.