Vloga medicinske sestre pri sistemskem zdravljenju pacienta z rakom - Smrečnik, Neža (N. Smrečnik, 2017)
Vloga medicinske sestre pri sistemskem zdravljenju pacienta z rakom je izrednega pomena. Medicinska sestra je oseba, ki pacienta doživlja kot celoto in oseba, ki se vključuje v samo sistemsko zdravljenje, zdravstveno nego pacienta, informiranje pacienta in zdravstveno vzgojo, dajanje nasvetov ter napotkov o obvladovanju stranskih učinkov. Domet znanja medicinske sestre na področju sistemske terapije sega daleč, saj mora obvladovati specialna znanja, različne tehnologije in nove načine zdravljenja. V diplomskem delu smo predstavili posamezna sistemska zdravljenja pacientov z rakom in vlogo medicinske sestre pri le-teh, opisali smo stranske učinke sistemskih zdravljenj in naloge medicinske sestre, ki se ob tem pojavljajo. S podrobno analizo domače in tuje literature smo si odgovorili na zastavljeni raziskovalni vprašanji in ugotovili, da je pri zdravljenju pacienta z rakom vloga medicinske sestre najvidnejša pri sami zdravstveni vzgoji in informiranju ter izobraževanju pacienta, ta vloga pa pride do izraza najbolj pri obvladovanju stranskih učinkov sistemskega zdravljenja, ter da se stranski učinki pri različnih sistemskih zdravljenjih pojavljajo v različni veličini in količini, s tem pa tudi naloge medicinske sestre, najbolj obsežne so pri sistemskem zdravljenju s citostatiki. Die Rolle der Krankenschwester bei der systemischen Behandlung eines Krebs-Patienten ist von größter Bedeutung, da die Krankenschwester die Person darstellt, die am meisten Zeit mit den Patienten verbringt. Sie stellt die Person dar, die den Patienten als Ganzes erlebt und ist in die systemische Behandlung, Patientenversorgung, Informierung des Patienten und die Gesundheitserziehung sowie Beratung über die Verarbeitung von Nebenwirkungen eingebunden. Der Wissensbereich einer Krankenschwester auf dem Gebiet der systemischen Behandlung ist sehr umfangreich, da sie ein spezielles Wissen, verschiedene Technologien und neue Wege der Behandlung beherrschen muss. In der Diplomarbeit wurden einzelne systemische Behandlungen von Krebs-Patienten und die Rolle der Krankenschwester bei dieser Arbeit vorgestellt. Es wurden Nebenwirkungen der systemischen Behandlungen und die Aufgaben der Krankenschwester bei dem Auftreten dieser Nebenwirkungen näher dargestellt. Mit einer ausführlichen Analyse der in- und ausländischen Literatur wurden Antworten auf die gestellten Forschungsfragen erläutert und es wurde festgestellt, dass bei der Behandlung eines Krebs-Patienten die Krankenschwester bei der Gesundheitserziehung und Informierung sowie der Aufklärung des Patienten die größte Rolle darstellt. Diese Rolle kommt am besten zum Vorschein bei der Verarbeitung von Nebenwirkungen der systemischen Behandlung. Diese Nebenwirkungen treten bei verschiedenen systemischen Behandlungen in verschiedenen Ausmaßen und Mengen auf, was mit den Aufgaben der Krankenschwester verbunden ist, die am umfangreichsten bei systemischen Behandlungen von Zytostatika sind.