Izobraževanje vodnikov rafta - Lovrenčič, Uroš (2016)
V Sloveniji je med tako imenovanimi ekstremnimi (outdoor) športi med vsemi rafting zagotovo na prvem mestu po popularnosti. Ker gre za zahtevno športno dejavnost, ki na terenu ne dopušča napak, je sistem usposabljanja strokovnega kadra ključnega pomena. Pri usposabljanju smo izvajalci včasih postavljeni pred probleme zastarelosti zakonodaje ter ne-operativnih načinov in metod usposabljanja. Pri pripravi strokovnih gradiv za izobraževanje in usposabljanje prevečkrat naletimo na včasih težke, včasih pa tudi nerazumne pogoje, ki nam jih postavlja zakonodaja in pravilniki iz različnih ministrstev in vladnih resorjev. V tem diplomskem delu smo izpostavili ključne probleme v preteklih programih in poiskali sistemske rešitve, ki bodo programe izobraževanja in usposabljanja naredila uporabna, pravno veljavna ter maksimalno uporabna. Cilj diplomske naloge je z upoštevanjem teh rešitev pripraviti predlog programov usposabljanja strokovnih delavcev v raftingu za v bodoče. Diplomsko delo je razdeljeno na dva dela. V prvem delu smo predstavili in analizirali predhodne in aktualne programe izobraževanja oz. usposabljanja ter programe iz sorodnih področij, ki se posredno ali neposredno vključujejo v naše področje ter v sami predstavitvi izpostavili ključne težave in zakonsko ustreznost V drugem delu smo predstavili rezultate opravljene ankete ter predstavili predlog najbolj primernih programov izobraževanja oz. usposabljanja za strokovne nazive v športni panogi. In Slovenia, among all so-called extreme (outdoor) sports, rafting certainly ranks first in popularity. This is a complex activity, which does not allow errors or mistakes on water surface, so the system of training of professional staff is essential. During rafting trips, rafting guides are often confronted with strength of the nature, but on solid floor (that means out of the boat) we often confront with problems of obsolete legislation and non-operational ways and training methods. In this thesis, we highlighted key issues of actual programs, and tried to find systemic solutions to fix them. The thesis is divided into two parts. In the first part, we presented and analyzed previous and current educational programs and. training. In the second part, we presented the results of a survey, conducted and presented the proposal for the most suitable education programs or. training for professional titles in this sports discipline.