PRIPRAVA LUTKOVNE PREDSTAVE ZA OTROKE - Cigler, Karin ([K. Cigler], 2016)
Namen diplomske naloge z naslovom priprava lutkovne predstave za otroke, je bil raziskati kako pripraviti lutkovno predstavo za otroke. V teoretičnem delu smo na kratko opisali kaj lutka in lutkovnost sploh pomeni in nekaj o zgodovini lutkarstva na Slovenskem. Bolj smo se osredotočili na metode uporabe lutke v vrtcu, katere lutkovne tehnike poznamo in nekaj nasploh o gledališkem prostoru. Največ pozornosti pa smo posvetili sami pripravi lutkovne predstave in katere komponente so za dobro predstavo tudi pomembne ter kako pomembno je, da predstavo prilagodimo starostni stopnji otrok. Kot smo opisovali v teoretičnem delu, smo tudi v empiričnem delu želeli pridobiti podatke o tem ali in kako strokovni delavci pripravijo lutkovno predstavo za otroke. Uporabili smo deskriptivno metodo raziskovanja. Podatke smo pridobili s kvantitativno tehniko in sicer z anketo, ki je bila sestavljena iz vprašanj zaprtega tipa. Rezultati so pokazali, da anketiranci uprizoritve pripravijo večkrat na leto in sicer najpogosteje ob pomembnih dogodkih. Vse sodelujejo vzgojiteljice med seboj. Najpogosteje pripravljajo lutkovne predstave za otroke prvega in drugega starostnega obdobja, nanjo pa se po večini pripravljajo več kot en teden. Najpogosteje uprizarjajo priredbe pravljic, izberejo ročne lutke, jih izdelajo z metodo lepljenja in šivanja in sicer iz tekstila. V uvodu uporabijo pripovedovalca, na koncu pa glasbo, ki je najpogosteje posneta. Tekst izvajajo lutke same, za konec pa izvedejo likovne dejavnosti. The thesis entitled Setting up a Puppet Show for Children focuses on how to set up a puppet show for kindergarten children. The theoretical part briefly describes the puppet, defines the art of puppetry and outlines the history of puppetry in Slovenia. The main focus was on the methods of using puppets in kindergartens, as well as the puppetry techniques, and finally, the general presentation of the puppet theatre. The heart of our instigation was on setting up a puppet show, determining the properties of a good puppet show and making it suitable for a certain age group of children. As described in the theoretical part, the empirical one reveals the information of how the kindergarten teachers set up a puppet show for children. The descriptive method of research was used. The data were collected by quantitative survey, consisting of a closed-type questions. The results revealed the kindergarten teachers, who took the survey, prepare the puppets shows several times a year, usually at the time of the important events. All the teachers cooperate with each other. Most commonly, the puppet shows are set up for children of the first and second age group and the practice mostly takes more than one week. The most commonly they choose staged adaptations of fairy tales, showed by hand puppets, hand-made by gluing and sowing textile. The teachers introduce the show using a narrator and mostly play recorded music in the end. Text is spoken by the puppets themselves. After the puppet show the puppeteers invite the children to participate in the artistic activities.