NOVA LJUBLJANSKA ARBITRAŽNA PRAVILA IN NJIHOV VPLIV NA ARBITRAŽNI POSTOPEK - Zaveršnik, Emina ([E. Zaveršnik], 2016)
Čeprav klasični arbitražni postopek še vedno predstavlja hitrejši, cenejši, enostavnejši in učinkovitejši način reševanja sporov v primerjavi s sodnimi postopki, pa ne odraža več teh atributov v takšni meri, kot bi to pričakovali uporabniki tovrstnih postopkov. Ker je maksima, da je čas denar, gonilo gospodarskih subjektov pri njihovem poslovanju, je hitrost in učinkovitost reševanja gospodarskih sporov posebej pomemben element njihovih pogodbenih razmerij, zlasti s ciljem nadaljevanja le-teh. Zaradi teh potreb, po hitrejšem in cenejšem arbitražnem postopku, so na Gospodarski zbornici sprejeli nova arbitražna pravila, ki so stopila v veljavo s 01.01.2014. Nova Ljubljanska arbitražna pravila sledijo najmodernejšim mednarodnim trendom v institucionalni arbitraži, njihova temeljna vodila so:  hitrejši in učinkovitejši postopki,  visoka kakovost storitev za stranke,  optimizacija časa in stroškov postopka skozi možnost oblikovanja postopkov po meri strank ter  nevtralne rešitve za slovenske in tuje stranke iz različnih kulturnih in poslovnih okolij. V tem diplomskem delu bom predstavila glavne novosti, ki jih prinašajo nova Ljubljanska arbitražna pravila. Predvsem se bom osredotočila na institut pospešenega arbitražnega postopka, ker je ta bistven za doseganje glavnega cilja novih Ljubljanskih arbitražnih pravil, in sicer skrajšanje klasičnega arbitražnega postopka in s tem tudi znižanje samih stroškov postopka. Prav tako bom predstavila postopek pred arbitrom za nujne primere, ki je tudi ena izmed novosti. Po podatkih Stalne arbitraže pri Gospodarski zbornici Slovenije je bilo ugotovljeno, da se je število arbitražnih postopkov povečalo in so sami stroški postopka nižji, seveda zahvaljujoč novim Ljubljanskim arbitražnim pravilom. Tudi v sosednji državi Hrvaški so sprejeli nova Zagrebška arbitražna pravila, kjer se prav tako kot v primeru novih Ljubljanskih pravil, pričakuje pozitiven vpliv na skrajšanje arbitražnega postopka in znižanje stroškov. Conventional arbitration process still represents a faster, cheaper, simpler and more efficient way of resolving disputes in relation to court proceedings, but no longer reflects these attributes to such an extent as would users of such processes expect. The business subjects are driven by saying »time is money« in their everyday business and due to mentioned the speed and efficiency of resolving commercial disputes are particularly important element in their contractual relations. Due to mentioned needs, faster and cheaper arbitration process, the Chamber of Commerce and Industry of Slovenia adopted a new arbitration rules which came into force on 1st January 2014. The new Ljubljana Arbitration Rules follows the modern international trends in institutional arbitration. Their fundamental guiding principles are:  faster and more efficient procedures,  customer service of high quality,  optimization of time and costs through the possibility of setting up processes which meet their demands (custom process) and  neutral solutions for Slovenian and foreign clients from different cultural and business environments. In this thesis there are presented the main innovations brought by the new Ljubljana Arbitration Rules. Its main focus is on the institution of an Expedited arbitral proceeding, since this is essential in order to achieve the main objective of the new Ljubljana Arbitration Rules, which is to reduce (shorten) the classical arbitration proceeding and thus lowering costs. There is also presented proceeding in front of the Emergency Arbitrator, which is also one of the novelties. According to all available data of The Ljubljana Arbitration Centre at the Chamber of Commerce and Industry of Slovenia it was found out that the number of arbitration procedures have increased and the costs of the procedure has decreased. Both mentioned also due to the new Ljubljana Arbitration Rules. Similar results are expected also in Croatia, where New Zagreb Arbitration Rules were adopted.