HUJŠANJE MLADOSTNIKA S POMOČJO BARIATRIČNE OPERACIJE - Fužir, Petra ([P. Fužir], 2016)
Teoretična izhodišča: Debelost postaja množična bolezen moderne dobe. Vedno več ljudi se bori s prekomerno telesno težo, zaskrbljujoč pa je podatek, da se bolezen pojavlja pri vse več otrocih in mladostnikih. V diplomskem delu smo s pomočjo različne strokovne literature povzeli pojem debelost, pri čemer smo se osredotočili prav na mladostnike pri katerih je bolezen v porastu. Na kratko smo predstavili splošno o bariatričnih operacijah, vrste le teh in navedli kriterije, ki so ključni za nadaljnji postopek (odločitev za operacijo). Prav tako je v diplomskem delu predstavljeno hujšanje mladostnika s pomočjo bariatrične operacije, kvaliteta življenja po operaciji ter naloge in vloga medicinske sestre. Omenili smo tudi možne zaplete po sami operaciji. Namen: Namen diplomske naloge je bil predstaviti hujšanje mladostnika s pomočjo bariatrične operacije, kvaliteto življenja mladostnika po operaciji, ter vlogo medicinske sestre pri pripravi na poseg in življenje po njem. Metode: Diplomska naloga je sestavljena iz dveh delov. Pri teoretičnem delu smo uporabili deskriptivno metodo (metoda opisovanja). Povzeli in primerjali smo različno strokovno literaturo. Pri raziskovalnem delu smo uporabili kvantitativno metodologijo raziskovanja. Podatke za raziskovalni del smo zbrali s pomočjo anketnega vprašalnika, razdeljenega v bariatrični ambulanti Splošne bolnišnice Slovenj Gradec. Rezultati in diskusija: Ugotovili smo, da je večina mladostnikov že od nekdaj pretežka, vzroke svoje prekomerne telesne teže pa ugotavljajo predvsem zaradi nepravilne prehrane, premalo gibanja, dednosti in psihičnih težav. Raziskava je pokazala, da se jim je kvaliteta življenja po operaciji močno spremenila na boljše, izboljšala se je njihova samopodoba in samozavest, postali so bolj družabni, fizično aktivni, boljši v odnosih z ljudmi, začeli so se bolj zdravo prehranjevati in opažajo pa tudi, da so uspešnejši pri študiju in delu. Iz raziskave je razvidno tudi, da bi se večina še enkrat odločila za hujšanje s pomočjo bariatrične operacije. Prav tako smo ugotovili, da so zadovoljni z delom medicinskih sester v ambulanti. Theoretical background: Obesity is becoming a mass disease of the modern era. More and more people are struggling with overweight worrying is the fact that the disease occurs in an increasing number of children and adolescents. This thesis with the help of different scientific literature, summarized the concept of obesity, while we are also focused on adolescents whose disease is on the rise. In short we have presented general of bariatric surgery, the type thereof and indicate the criteria which are crucial for the further procedure (the decision for surgery). It is also the thesis presented adolescent weight loss through bariatric surgery, quality of life after surgery and the tasks and role of the nurse. We have already mentioned the possible complications after single operation. Purpose: The purpose of this study was to present the adolescent weight loss through bariatric surgery, the quality of life of adolescents after the operation, and the role of nurses in preparation for the surgery and postoperative way of life. Methods: The thesis consists of two parts. In the theoretical part, we used the descriptive method (method of describing). We summarize and compare the different professional literature. In the research, we used quantitative research methodology. Data for the research works were collected by questionnaire, distributed in bariatric clinic in General Hospital Slovenj Gradec. Results and discussion: The research found that most of adolescents have been overweight for a long time due to unhealthy diet, the lack of physical activity, heredity and psychic problems. It was established that after the surgery, the quality of their lives has improved along with their self-esteem and self-confidence they became more sociable, physically active, their relationship skills have advanced, their nutrition is healthier and they are more successful in school or at work. Most of them do not regret having had the bariatric surgery. The research also showed they were satisfied with help and advice of a dispensary nurse.