Sodobna slovenska hiša na podeželju: enodružinska hiša pri Brežicah - Plantak, Sanja (S. Plantak, 2016)
Sodobna slovenska hiša na podeželju / Enodružinska hiša pri Brežicah V nalogi je zasnovana sodobna enodružinska hiša, umeščena v podeželsko okolje Posavja na obrobje mesta Brežic. V teoretičnem delu so najprej predstavljene značilnosti tradicionalnega stavbarstva in arhitekture v Posavju. Analizi tradicionalnih primerov sledijo referenčni primeri sodobnih stavb. V nadaljevanju je razvojno predstavljena enodružinska hiša kot najbolj zaželen tip gradnje in samogradnje po drugi svetovni vojni z značilnimi sociološkimi vidiki gradnje na podeželju. Pri zasnovi sodobne hiše na podeželju smo skušali smiselno uporabiti značilnosti tradicionalne slovenske in regionalne arhitekture ter zagotoviti funkcionalnost in udobje bivanja tako v stavbi sami kot v povezavi z zunanjim prostorom v podeželskem okolju. The thesis presents a design of a single-family house, placed in the rural environment of the Posavje region, near Brežice. The theoretical part first introduces characteristics of traditional buildings and architecture in Posavje. The analysis of traditional examples is followed by reference examples of modern buildings. The next chapter illustrates a single-family house as the most desired type of construction and self build after the Second World War with all its typical sociological aspects of construction in the rural area. When designing a modern rural house we have tried to appropriately apply characteristics of typical Slovenian and regional architecture as well as provide functionality and comfort of dwelling in the building and in connection with outer space in the rural environment.