Analiza mnenja pravosodnih policistov o usposobljenosti za uporabo prisilnih sredstev - Babič, Primož (P. Babič], 2016)
V diplomskem delu smo raziskovali mnenja pravosodnih policistov o usposobljenosti za uporabo prisilnih sredstev. Pri tem smo se osredotočili na vrste usposabljanj, ki so jih deležni pravosodni policisti skozi profesionalni razvoj, zakonske pogoje in načela uporabe prisilnih sredstev ter način poročanja o uporabi prisilnih sredstev. Na kratko smo predstavili zavode, ki obstajajo v Sloveniji, in bolj poglobljeno predstavili Zavod za prestajanje kazni zapora Dob. Opredelili smo tudi lastnosti zaposlenega pravosodnega policista in njegove zadolžitve. Pred empiričnim delom smo grafično prikazali vrste in razloge za uporabo prisilnih sredstev od leta 2011 do leta 2015. V empiričnem delu smo skozi analizo anketnih vprašalnikov prišli do rezultatov oz. mnenja pravosodnih policistov o njihovi usposobljenosti za uporabo prisilnih sredstev. Rezultate smo obdelali z uporabo opisne statistike in korelacijske analize ter jih predstavili z uporabo tabel in slik. Pravosodni policisti so mnenja, da je usposabljanj premalo in bi se morala izvajati bolj pogosto. Izkazali so pripravljenost, da bi pri načrtovanju izobraževanj s predlogi sodelovali tudi sami. Prav tako si želijo, da bi pri usposabljanjih za uporabo prisilnih sredstev sodelovali strokovnjaki različnih borilnih veščin in strokovnjaki s področja psihologije in mirnega reševanja konfliktov. Iz opravljene raziskave je razvidno tudi, da si želijo usposabljanj, ki bi potekala v realnih prostorih in v obliki realno zaigranih situacij. V raziskavi zajeti pravosodni policisti sebe in svojih kolegov ne ocenjujejo ravno kot zelo dobro usposobljene za strokovno in zakonito uporabo prisilnih sredstev. Te ugotovitve so bile za nas tudi najbolj zanimive. Zato smo v namen dviga usposobljenosti na višjo raven podali tudi nekaj predlogov za izboljšave v praksi. In this dissertation we did research in the opinion of judicial police officers on qualification for use of coercive means, whereby the focus was set on the training methods that judicial police powers receive through their professional development, statutory terms, the principles of use of coercive means and a way of reporting about the use of coercive means. We introduced existing judicial institutions in Slovenia and presented Penitentiary institution for serving a sentence Dob in detail. Furthermore, we delineated the qualities of the judicial police officers and their duties. Before discussing empirical part, methods and reasons for use of coercive means from 2011 to 2015 are graphically presented. In the empirical part we came to results, i.e. the opinion of the judicial police powers on their aptitude for the use of coercive means. The results were processed by the means of descriptive statistics and correlation analysis. They are presented in tables and pictures. Judicial police powers believe that insufficient number of vocational trainings is being held out and that such trainings should be scheduled more frequently. They are also prepared to assist at training organisation with their own recommendations. They also wish experts of martial arts, psychology and peaceful resolution of conflicts to collaborate on their trainings for use of coercive means. Our survey indicated that they are willing to participate in trainings that would be simulations of real situations set in real places. Judicial police officers covered in this survey do not consider themselves very well-trained for professional and legitimate use of coercive means. Listed conclusions also the findings we found most interesting. To this end we have made some proposals for improvements in practice to raise the skills to a higher level.