TOŽBA ZA UGOTOVITEV NEDOPUSTNOSTI IZVRŠBE - Simunič, Glorija (G. Simunič, 2016)
V diplomski nalogi je predstavljeno pravno sredstvo, ki se uporablja v izvršilnem postopku, tožba za ugotovitev nedopustnosti izvršbe. Gre za pravno sredstvo, ki ga vloži dolžnik in s katerim ugovarja izvršilnemu zahtevku. Predstavljen je izvršilni postopek, ki mora biti predvsem učinkovit in pravičen do strank, kar se od vsakega sodnega postopka tudi pričakuje. V nalogi je na kratko predstavljen Zakon o izvršbi in zavarovanju ter zakonska podlaga, ki posega na področje izvršilnega postopka. Predstavljen je tudi izvršilni postopek od vložitve predloga za izvršbo do samega konca. Predstavljena so vsa ostala pravna sredstva, ki se uporabljajo v izvršilnem postopku in so na voljo tako upniku, dolžniku in tretjemu, ki izkaže pravico na predmetu izvršbe. Na kratko je zajet tudi nadaljnji postopek po vložitvi tožbe za ugotovitev nedopustnosti izvršbe. Predstavljenih pa je tudi nekaj primerov iz slovenske sodne prakse, ki se nanašajo na institute omenjene v sami diplomski nalogi, predvsem glede razlogov, ki se uveljavljajo v tožbi za ugotovitev nedopustnosti izvršbe, pravice tretjega na predmetu izvršbe, izločitvene tožbe, predpostavk za vložitev tožbe. The thesis presents a legal measure, used in the execution procedure, the lawsuit for determining the inadmissibility of an execution. It is a legal measure filed by the debtor, which is used to counter the claim of execution. Also presented is the execution procedure itself, which must be efficient and fair to the clients involved, just like any legal procedure. The thesis then briefly presents the Execution and Security Act and the legal basis for the execution procedure, as well as the course of an execution procedure, from filing of the motion for execution to the end. Also presented are all other legal measures in the execution procedure, available to the creditor, debtor and any third party, exhibiting the right to the subject of execution. Further proceedings after filing of the lawsuit for determining the inadmissibility of an execution are also summarized. Finally, several cases from Slovenian judicial practice, relevant to the means mentioned in the thesis, are presented. This includes mainly the reasons asserted in the lawsuit for the lawsuit for determining the inadmissibility of an execution, rights of a third party on the subject of execution, elimination lawsuit and assumptions for filing a lawsuit.