Radiografsko preizkušanje zvarnih spojev in ugotavljanje detektabilnosti planarnih tipov nepravilnosti vezane na kot vpada snopa sevanja - Perčič, Klemen (K. Perčič, 2016)
Diplomska naloga obravnavala radiografsko preizkušanje zvarnih spojev. V teoretičnem delu diplomske naloge je predstavljena radiografija na sploh, v nadaljevanju pa je predstavljen problem detektiranja prečne, planarne napake in volumske napake. Opisane so osnove detektabilnosti planarnega tipa nepravilnosti pri radiografiji povezana s kotom vpada snopa sevanja, glede na orientacijo ravnine, v kateri leži nepravilnost. V eksperimentalnem delu diplomske naloge je na štirih pripravljenih vzorcih prikazano kako vpliva kot sevanja na prečne planarne in kako na volumske napake. Realne rezultate primerjamo z analitičnim izračunom, projekcije napake, ki ga sami izpeljemo. My diploma thesis discusses radiographic testing of welded joints. The theoretical part of the thesis first presents radiography in general and subsequently the issue of detecting transverse planar imperfection and volume imperfection. We describe the basics of planar imperfection type detectability with radiography in conjunction to the incidence angle of radiation beam with regard to the imperfection-containing plane orientation. In the experimental part of the thesis we used four prepared samples to show the impact of angle of radiation on transverse planar and volume imperfections. Real results are compared to the analytical calculation, the projection of error, derived by us.