Pregled in analiza sistema ravnanja s komunalnimi odpadki v Sloveniji z identifikacijo nepravilnosti in trendov glede na trenutno zakonodajo ter direktive Evropske unije - Ajdnik, Urban ([U. Ajdnik], 2016)
Problem s slabo urejenim sistemom ravnanjem z odpadki v Sloveniji je pereč. Ne ve se, kje vse odpadki končajo, koliko jih dejansko nastane, koliko se jih obdela, kje končajo, kakšne so nacionalne kapacitete predelave in odstranjevanja… Naloga zaokroža problematiko v zaključeno celoto in nudi pregled omenjene tematike na nivoju javno dostopnih informacij. Dokument obsega podatke o razpoložljivih kapacitetah, dovoljenih za obratovanje ter podatke o količinah iz letnih poročil 2014 za CERO Zasavje, Koroški KOCEROD, CERO Spodnji Stari Grad, CERO Puconci, CERO Slovenska Bistrica, RCERO Celje in RCERO Ljubljana ter ostalih večjih podjetij, ki se ukvarjajo z odpadki: Dinos, Gorenje Surovina, Publicus in Saubermacher. Navaja tudi vpogled v splošno stanje ter statistiko obravnavane teme na ravni države. Rezultat prikazuje probleme in njihove vzroke, ki v večini tičijo v sami zasnovi in slabemu izvajanju politike ravnanja z odpadki na vseh nivojih. Stanje je zaznano, zadeve se počasi premikajo – kam in kako pa bo pokazal čas. Current state of the Slovenian municipal waste treatment system is quite devastating. A lot of key information - like where a part of the waste ends, how many waste do we really generate and where do all the waste end - are missing. This document is offering a review of the current problem, including data that could be obtained by anyone from publicly available information. It includes information about Centers for waste management available capacities, operating licenses and treated quantities (from Annual Reports for year 2014) for CERO Zasavje, Koroška KOCEROD, CERO Spodnji Stari Grad, CERO Puconci, CERO Slovenska Bistrica, RCERO Celje and RCERO Ljubljana with other specified major waste treatment businesses: Dinos, Gorenje Surovina, Publicus and Saubermacher. Document contains insight into general state of discussed topic and national statistics. Shortly said, the problems started with policies bad design and execution on all levels. Situation is slowly improving – how and when the system will be sufficiently regulated, time will tell.