YOUTUBE KULTURA - Kovše, Laura ([L. Kovše], 2016)
Youtube je spletna stran, ki uporabnikom ne omogoča le predvajanja oziroma gledanja videoposnetkov, ampak nudi veliko večjo uporabniško izkušnjo, saj lahko lastniki kanalov komentiramo, všečkamo in delimo videoposnetke drugih uporabnikov. Obenem lahko na samo spletno stran nalagamo svoje posnetke in se naročimo na različne kanale. Youtube ne nudi le zabave, ampak lahko z njim ustvarjamo tudi prihodke – če na spletno stran nalagamo videposnetke, ki jih ustvarjamo sami, so v skladu s pravilnikom ter jih gledalci sprejmejo kot zanimive in vredne ogleda. Načinov, kako to početi, je več in so predstavljeni v nalogi. Celotna pot pa je odvisna od števila naročnikov na naš kanal na Youtubu. Biti youtuber je tudi način življenja, saj nam naročniki našega kanala oziroma oboževalci s svojo podporo odprejo poti tudi na drugih področjih kariere, kar smo dokazali na primeru youtuberjev iz Velike Britanije in z opravljenim intervjujem z uspešno slovensko youtuberko, Niko Erčulj. V samem diplomskem delu smo se osredotočili tudi na to, kako na spletni strani Youtube svoj kanal sploh ustvarimo in na kaj moramo biti pozorni, ko snemamo in ustvarjamo svoje videoposnetke: da so kar se da kakovostni in ne vsebujejo vsebine, ki bi jo lahko Youtube prepoznal kot sporno in naše posnetke odstranil, ali pa bi nas celo kdo tožil. Youtube in an online site that not only allows playing and watching videos, but offers a bigger user experience with comments, likes and sharing videos. At the same time users can upload their own videos and subscribe to all kinds of channels. Youtube is more than just fun and games, it can help you earn money if you upload videos that are in accordance with the regulations and are amusing enough and, of course, worth watching. There are many ways to accomplish that goal and we will present them in detail later. The whole process depends on the number of channel subscribers. Being a youtuber is a way of life, since the channel subscribers or fans also offer their support in other aspects of our careers. This is demonstrated in the example of Great Britain youtubers and an interview we have conducted with a Slovenian youtuber Nika Erčulj. In the following paper we are going to focus on creating a Youtube channel, things that new users should pay attention to when filming and creating videos in order to make them more professional and not recognised as controversial by Youtube, which could result in removal of the video or even a lawsuit.