SENZORJI IN REŠITVE ZA PAMETNA MESTA - Vajs, Roman (R. Vajs, 2016)
V diplomskem delu smo se posvetili pametnim mestom in preverili, katera mesta so vodilna pri razvoju koncepta pametnega mesta. Pojasnili smo, kaj so pametna mesta in predstavili uspešne projekte. Pri razvijanju pametnih rešitev so pogosto vključeni senzorji, zato smo pojasnili, kaj je senzor in kakšni senzorji vse obstajajo. Predstavili smo projekt Smart Citizen in komplet pametni državljan, ki je namenjen za izvajanje meritev s senzorji. Izdelali smo aplikacijo na podlagi Smart Citizen API metod, s pomočjo katere smo analizirali, ali so izmerjene vrednosti popačene. Poiskali smo alternative kompletu pametni državljan in ali obstaja možnost, da senzorje izdelamo sami. In this thesis, we focused on smart cities and verified which cities are leading in the development of the concept of a smart city. We explained what smart cities are and presented successful projects. When developing smart solutions sensors are often involved, therefore we explained what sensors are and what kind of different sensors exist. We presented the project Smart Citizen and Smart Citizen Kit, which is intended to perform measurements with sensors. We created application based on the methods of Smart Citizen API by means of which we analyzed whether the measured values are distorted. We found alternatives to Smart Citizen Kit and possibilities to make sensors by ourselves.