Organizacijska kultura v podjetju - Lorenčič, Špela ([Š. Lorenčič], 2016)
Kultura je pojem, ki nas obkroža vse življenje in nam je praktično položena v zibelko. Določa naš način življenja in komuniciranja z drugimi oziroma okoljem. Je človeška posebnost, tisto »nekaj« kar nas razlikuje od vseh drugih bitij in jo hkrati najdemo povsod v življenju kamor se podamo. Usmerjena je k zadovoljevanju človekovih potreb. Tako je prisotna tudi v različnih večjih ali manjših podjetjih oziroma organizacijah. Kot so prisotne različne kulture po svetu, imajo tudi podjetja med seboj različne kulture in ta njihova svojevrstna kultura loči posamezno podjetje od konkurence. Imenujemo jo organizacijska kultura, ki vsebuje številne sestavine, vrste ter tipologije različnih avtorjev in njihovega pogleda na kulturo. Kultura pa ne nastane takoj, sprva gre le za posameznike, ki imajo med seboj skupne cilje. Na podlagi izkušenj, mnenj, preteklih izkustev, vrednot, stališč različnih posameznikov pa se počasi začne oblikovanje kulture. Ker pa živimo v okolju, ki nenehno kliče po spremembah, je tudi spreminjanje kulture nekaj čemur se ne da izogniti. Pri tem ima ključno vlogo vodstvo podjetja, ki mora znati ohranjati obstoječo kulturo, jo znati izpopolnjevat in ohranjati vse udeležence te kulture na pravi poti. In ravno zaradi tega, ker je pri ohranjanju dobre organizacijske kulture pomemben odnos z zaposlenimi, ima tudi interni marketing velik pomen v sami organizaciji. Culture is a concept with which we were practically born and which surrounds us through our entire life. It defines our way of life and our communication with others or the surroundings. It is special for the humans, something unique that distinguishes us from every other creatures In the same time it can be found everywhere where we go in life. It is oriented towards fulfilment of human needs. We can also find it in different bigger or smaller companies or organisations. As there are different cultures around the world, so differ companies in their cultures that separate one company from another. We call this organisational culture and it contains many ingredients, types and typologies of different authors and their view of culture. But culture does not occur immediately. At first there are only individuals, who have some common goals. Based on experiences, opinions, past experiences, values and attitudes of different individuals the culture formation can slowly begin. Changing of culture is something that can’t be avoided, because we live in an environment that constantly calls for changes. A key role in this has the company management, who must know how to obtain and improve the existing culture and keep all the members of this culture on the right path. A relation with employees is very important when maintaining a good organisational culture. And precisely because of this the internal marketing is of big importance in the organisation itself.