Človekova osebnost kot potencial za storitev kaznivega dejanja - Kozole, Zlatko (Z. Kozole], 2016)
Človekova osebnost kot potencial za storitev kaznivega dejanja je zelo obširna tema, saj se moramo zavedati, da je spoznavanje osebnosti ena najzahtevnejših in najtežjih nalog celotne psihološke znanosti. Zavedati se moramo, da smo ljudje individuumi in se med sabo razlikujemo po sami osebnosti, osebnostnih lastnostih, po okolju v katerem živimo in s katerim smo v interakciji, po bioloških preddispozicijah in še bi lahko naštevali. Osebnost je torej kompleksno organizirana celota, ki jo sestavljajo značaj, temperament, sposobnosti in konstitucija. Za razumevanje osebnosti je torej pomembno poznavanje teorij osebnosti, ki nam vsaka iz svojega zornega kota poizkuša razložiti dinamiko in delovanje človeškega uma. Prav tako je razlaga vzrokov kriminalitete že od nekdaj aktualna tema mnogih raziskav in študij. Raziskovanje vzročnosti kriminalitete je skozi zgodovino privedlo do velikega števila kriminoloških teorij, katere so vzroke kriminalitete razlagale s pomočjo socioloških, bioloških in psiholoških znanosti. Kriminološke teorije, ki so nastale so zelo pomembne pri razumevanju človekovega protipravnega ravnanja in pojasnjevanju, zakaj se nekdo vede v nasprotju z družbenimi normami. Pomembno vlogo pri nastanku kriminalnega vedenja imajo tudi motnje osebnosti. Motnje osebnosti se kažejo skozi doživljanje in vedenje, ki občutno odstopa od pričakovanj posameznikove kulture. Kažejo se lahko na področjih mišljenja, čustvovanja, odnosov z drugimi ljudmi in obvladovanju impulzivnosti. Motnje osebnosti delimo na motnje podobne psihozam, motnje podobne nervozam, motnje iz zavrtosti osnovnih potreb ter motnje sociopatskega kroga. Veliko povezavo s kriminaliteto imajo tudi spolne deviacije, razpoloženjske motnje, zloraba alkohola in drog ter disocialno vedenje. V zaključku naloge je predstavljen primer Josefa Fritzla, kateremu so diagnosticirali kombinirano motnjo osebnosti z narcističnim, nezrelim čustvovanjem in spolno deviacijo. Man's personality as a potential for criminal acts is a very wide topic and, as we know, the learning about personality is one of the most challenging and the most difficult tasks for the whole psychological science. We must understand that we, people, are individuals, differing from each other by our characters, character traits, by the environment we live in and interact with, by biological predispositions, any many other things. Personality is, therefore, a complex organized entity, consisting of the character, temperament, capabilities and constitution. In order to understand personality, it is also important to know the personality theories which, each from its own perspective, tries to explain the dynamics and functioning of the human brain. It also explains the causes of crime, which has always been a topical subject of research and studies. The research of the causes of crime through history has resulted in a large number of criminology theories that explain the causes of crime through sociologic, biologic and psychological sciences. Criminology theories that have been established, are very important for understanding the unlawful conduct of man as well as for explaining why somebody behaves contrary to the social norms. An important role in the generation of the criminal behaviour is attributed also to personality disorders. A personality disorder is manifested through experience and behaviour that significantly deviate from expectations of the individual's culture. It can be manifested in the area of thinking, feelings, relations with other people and the control of impulsivity. Personality disorders can be categorized as disorders similar to psychoses, disorders similar to anxiety, disorders due to the suppression of the basic needs and disorders of sociopathic type. Sexual deviations, mood disorders, alcohol and drug abuse and dissocial behaviour are highly related with crime. In conclusion, we have presented a case of Josef Fritzl, who was diagnosed with personality disorder with narcissistic, immature emotions combined with sexual deviation.