VPLIV LASTNIŠTVA IN POLITIKE NA PODAJANJE INFORMACIJ V SLOVENSKIH TISKANIH MEDIJIH - Gregorec, Katja (K. Gregorec, 2016)
V diplomskem delu bomo predstavili kako politika in lastniki časopisov vplivajo na vsebine v slovenskih tiskanih medijih. Namen diplomskega dela je bil raziskati različne vplive, ki vplivajo na podajanje vsebine, in kako se ti vplivi odražajo na vsebino v slovenskih tiskanih medijih. Skozi raziskovanje smo uporabili več različnih metod dela kot so intervju, anketa in analizo vsebin v štirih slovenskih časopisih, to so Delo, Večer, Slovenske novice in Finance. Novinarstvo dojemamo kot zelo pomemben poklic, ki nam vsakodnevno ponuja informacije, zato je objektivnost novinarjev in preprečevanja različnih vplivov na vsebino zelo pomembno. Rezultati raziskave so nam pokazali, da vplivi na medije vsekakor obstajajo, vendar so dobro prikriti ali pa jih novinarji znajo sami v veliki meri izločiti. In degree dissertation we will show what effect do politics and owners of newspapers have on printed media. The purpose of degree dissertation was to show different sources that effect content delivery and how do effects show in content of slovenian printed media. Throughout the research we used different methods of work such as interview, survey and analisis of content in four slovenian news papers: Delo, Večer, Slovenske novice and Finance. We percieve journalism as very important occupations, which informs us daily, that is the reason why objectivity of journalists and helping preventing a variety of effect on content is so important. The results of research have shown us that effects on media absolutely exist, but are greatly concealed or there is a possibility journalists eliminate them in largely fashion.