UPORABA DOBRIH PRAKS PRI NAČRTOVANJU INTEGRACIJE INFORMACIJSKIH SISTEMOV - Lauko, Alojz (A. Lauko, 2016)
V poslovnem svetu vlada velika konkurenca na trgu. Združevanja in prevzemi podjetij so pogosta praksa, saj močnejšemu konkurentu, poleg višjega tržnega deleža, prinašajo številne prednosti. V diplomski nalogi se osredotočamo na združevanje podjetij iz vidika IT. Da se združevanje izvede hitro in s čim manj zapleti, je potrebno ustvariti integracijski načrt. Podjetja lahko v ta namen najamejo zunanje izvajalce (primer Gartner) ali pa se s pomočjo poslovno informacijskih arhitektur sami lotijo načrtovanja in izvedbe integracije. Smiseln je pregled dobrih praks informatike, ki osvetli kritična področja, njihovo poznavanje pa pripomore k lažjemu soočanju z izzivi združevanja v prihodnosti. In the business world, there is a strong competition on the market. Mergers and acquisitions are common practices. Stronger competitor not only gets higher market share, but also many other advantages. In our thesis, we focus on the merger in terms of IT. If we want the merger to be carried out swiftly and with minimal complication it is necessary to create an integration plan. In order to merge, enterprises can employ external contractors (Gartner) or undertake the planning and execution of integration themselves. Business information architecture,can help them with that. It is recommended to make review of IT best practices, which will light up critical areas. That knowledge helps, when facing the challenges of merger in the future.