PODJETNIŠKE PRILOŽNOSTI V SLOVENIJI: ŠTUDIJA PRIMERA TURISTIČNE KMETIJE - Horvat, Petra ([P. Horvat], 2016)
Podeželje skriva veliko podjetniških priložnosti, ampak le za tiste, ki to želijo in znajo izkoristiti. Ena najbolj znanih oblik samozaposlovanja, ki ga prakticirajo predvsem na podeželju, je registracija dopolnilne dejavnosti na kmetiji. Omenjena oblika zajema predvsem dejavnosti, ki se izvajajo na kmetijah. Predstavlja predvsem dejavnosti, ki jih lahko izvajajo ljudje na podeželju in v vaseh. Izvajalci dopolnilnih dejavnosti na kmetiji v večini primerov živijo na kmetiji sami, velikokrat jim je v veliko pomoč tudi družina, ki nosilcu stoji ob strani in ga tudi podpira. Velikokrat ima dopolnilna dejavnosti na kmetiji značilnosti družinskega podjetja, saj je prav družina tista, ki pomaga nosilcu pri opravljanju del, ki sodijo v to dejavnost. V večini primerov pa čez čas dejavnost prevzame tudi kateri od otrok nosilca. Za registracijo je potrebno izpolnjevati določene pogoje. Zakon tudi določa, katere dejavnosti je mogoče registrirati kot dopolnilne dejavnosti na kmetiji, zato teh dejavnosti ni mogoče opravljati v okviru drugih oblik samozaposlitve. Za samozaposlitev imajo ljudje različne vzroke: želja po preživetju, osebnem zadovoljstvu, zagotavljanje virov za življenje za člane družine in drugi. Vprašanje pa je, ali se posameznik odloči za samozaposlitev zaradi tega, ker ne vidi drugega vira za pridobivanje dohodka ali pa se odloči zaradi dobre ideje, ki se mu je porodila. V nalogi smo preučili, kako se je spreminjalo število samozaposlenih v preteklih letih, pa tudi razmerje med samozaposlenimi glede na spol. S pomočjo intervjuja smo ugotovili, da registracija dopolnilne dejavnosti na kmetiji poteka nemoteno in enostavno, kjer so državni organi pripravljeni pomagati in da je mogoče enostavno pridobiti vse informacije, ki jih posameznik potrebuje za pričetek. Prav tako smo ugotovili, da so sicer ženske v primerjavi z moškimi kolegi še vedno »nežnejši spol«, a so v poslovnem svetu prav tako spoštovanja vredne kot moški kolegi. The countryside offers a plethora of business opportunities however, only for those who are determined enough and know how to take advantage of it. One of the most known types of self-employment, often found in the countryside, is the registration of a complementary activity on a farm. It implements farm-based activities. These activities can be carried out by people in the countryside or in villages. In many cases, the operators of the complementary activity live on farms, their families often offer them help and provide support. The complementary activity on a farm generally possesses all the characteristics of a family-run business, because the family helps the proprietor with the respective work. For the most part, one of the children inherits the business. Certain criteria must be met to complete the registration. The law determines the registerable activities for the complementary activity on a farm, meaning these activities cannot be registered as part of other types of self-employment. People tend to be self-employed for different reasons: to ensure one´s survival, personal satisfaction, to support family members, and other. Therefore, the following question emerges: Are people self-employed because this is their last resort of obtaining an income or because they came up with an excellent business idea? This diploma studies the changing numbers of self-employed in the past. By doing so, we were able to determine the ratio of self-employed men to self-employed women. Using an interview, we discovered that the registration of a complementary activity on a farm is a simplified and uninterrupted process, the national authorities are willing to provide support and easy access to information which is needed to set up the complementary activity. Our findings also show that women, in relation to men, are still the »gentle gender« however, they are equally respectable in the world of business.