Nasilje v družini na območju policijske uprave Maribor med leti 2010 in 2014 - Zidar, Sašo (S. Zidar], 2016)
Zagotovo lahko rečemo, da je nasilje v družini zelo pogost in zaskrbljujoč globalni pojav, ki je zelo prisoten tudi v Sloveniji. Prisoten je v vseh slojih, tako starostnih, kot socialnih in poklicnih slojih. V sami družini, osnovni enoti človeške družbe bi se morali počutiti varno, to je skupnost, katero veže določena intima, kamor se lahko umaknemo pred zunanjim svetom in kjer smo deležni zaupanja. Pa vendar smo vsakodnevno priča dogodkom, kateri nam pravijo, da temu pogosto ni tako. V diplomski nalogi smo proučevali nasilje v družini na območju policijske uprave Maribor (PU Maribor) v obdobju od leta 2010 do leta 2014. Diplomska naloga je razdeljena na več poglavij. Najprej so predstavljeni osnovni pojmi, kot so družina, nasilje, oblike nasilja v družini in pogoste dejavnike za njegov nastanek, alkohol, brezposelnost in porušen partnerski odnos. V nadaljevanju smo predstavili, kako je zakonodajno urejeno nasilje v družini, kakšni so ukrepi za preprečevanje nasilja in predstavili službe in organizacije, ki se ukvarjajo s problematiko nasilja: policijo, centre za socialno delo, sodišče in nevladne organizacije. Proučevali smo statistične podatke s področja nasilja v družini na PU Maribor v navedenem obdobju, predstavili opravljene intervjuje z strokovnima delavkama in žrtvijo nasilja in poskušali ugotoviti, ali se je stanje v tem obdobju izboljšalo, ali imajo žrtve zagotovljeno ustrezno pomoč s strani pristojnih služb in ali je brezposelnost in slab ekonomski položaj na območju PU Maribor poglaviten dejavnik nasilja v družini. We can surely say, that domestic violence is very common and worrying global phenomenon, which is very present also in Slovenia. It is present in all as in age, social and professional layers. In family, the basic unit of human society, we should feel safe, it is a community, which binds to certain intimacy, where you can retreat from the outside world and where we can receive trust. Yet we can witness events every day, which tell us that this is often not the case. In diploma thesis we examined domestic violence in police directorate Maribor (hereinafter PU Maribor) area between years 2010 and 2014. The thesis is divided into several chapters. At first we presented basic notion as are family, violence, forms of domestic violence and certain causes of violence, alcohol, unemployment and demolished partnership. Afterwards we looked at legal regulation of domestic violence, prevention measures and present different competent institutions and organizations, namely the police, social work centers, law court and non-governmental organizations. We reviewed statistical data of domestic violence in area of PU Maribor in that period, present interview, conducted with experts and victim of domestic violence and try to found if the situation in that period got better, if there is guaranteed proper help from competent institutions for victims and if unemployment an bad economic situation in PU Maribor area is the main factor for domestic violence.