NADGRADNJA IN POSODOBITEV SISTEMA ZA NADZOR IN VODENJE IZVOZNEGA STROJA V PREMOGOVNIKU VELENJE - Venišnik, Peter ([M. Majcen], 2016)
V Premogovniku Velenje uporabljamo za uvoz in izvoz ljudi ter opreme izvozni stroj proizvajalca GHH/Siemens, ki je bil postavljen leta 1985. Leta 1997 je bil krmilni del posodobljen tako, da je ustrezal takratnim zahtevam delovanja tako s strani Premogovnika Velenje in proizvajalca Siemens, kot tudi tehničnem zahtevam, normativom ter standardom, ki so veljali za področje premogovništva v Sloveniji. Leta 2013 je na izvoznem stroju prišlo do tehnične okvare – strojeloma, ki je povzročil zaustavitev proizvodnje premoga za sedem dni. Na izvoznem stroju je prišlo do utrga – loma dveh glavnih ležajev, na katerih je pripeto pogonsko kolo. Po analizi dogodkov, iz virov, ki smo jih imel na razpolago, smo prišli do spoznanja, da je na stroju prišlo do vibracij, ki so v nadaljevanju pripeljale do kritične točke in s tem do poškodbe na glavnih ležajih. Zaradi navedenega smo po odpravi napake pristopili k iskanju rešitve, ki bi preprečila podobne havarije v prihodnosti. Ker je osnovni nadzorni sistem zasnovalo podjetje Siemens Mining, smo najprej iskali rešitev proizvajalca. Izkazalo se je, da imajo sicer ustrezne rešitve že na voljo, vendar je njihova cena z vidika stroškov za naše podjetje previsoka in kot takšna nesprejemljiva. Pri izdelavi alternativne idejne rešitve ter projektne dokumentacije za izvedbo smo si pomagali z znanjem in izkušnjami naših partnerjev ter sami sestavili enakovreden merilni sistem. Projektna dokumentacija zajema predelavo obstoječih ter izdelavo novih stikalnih blokov z uporabo izbrane opreme ter potrebno polaganje kablov. Naš sistem za nadzor vibracij smo s pomočjo podjetja Siemens Mining vključili tudi v centralni nadzor izvoznega stroja. Parametre za vrednosti vibracij smo nastavili tako, da ne motijo normalnega obratovanja stroja, prav tako pa so zanesljivi tudi pri izklopu ob dogodkih, ki bi lahko ogrozili delovanja stroja. Diplomsko delo se nanaša na nadgradnjo in posodobitev obstoječega sistema za nadzor izvoznega stroja s ciljem povečanja zanesljivosti ter možnosti predvidevanja izrabljenosti mehanskih komponent sistema. At the Velenje coal mine winding machine is used to get people and equipment in and out of the mine. Machine is manufactured by GHH / Siemens, and was built in 1985. In 1997 we updated control module, so that it fits the then requirements of the Velenje coal mine, and as well technical requirements, norms and standards in force in the field of coal mining in Slovenia. In 2013 on winding machine technical failure occurred - machines bearing fracture that caused the shutdown of coal production for seven days. The fracture was on the two main bearings, which is attached to the drive wheel. After the analysis of the events, with the resources that we have available, we have come to the conclusion that the machine produce vibrations, which have ultimately led to the critical peak and therefore damage to the main bearings. Because we must eliminate such error in the future, we approach to finding solutions how to prevent a similar accident. Since the primary control system was designed by Siemens Mining, we first sought the solution manufacturer. It turns out that appropriate solutions are already available, but the price (for us) was unacceptable. In the search of an alternative design solution and project documentation for this project, our partners helped us with the knowledge and experience, and build their own equivalent measuring system. Project documentation includes the processing of existing and construction of new switchboards using the selected equipment and the necessary cabling. Our system for vibration control was included with help of Siemens mining central control of the winding machine. Parameters for vibration levels are set so as not to disrupt the normal operation of the machine as well as being reliable when to switch off when needed. The diploma work will relate to the upgrading and modernization of the existing system to control the winding machine in order to increase the reliability and the ability to predict wear of the mechanical components of the system.