LIKOVNA USTVARJALNOST V FUNKCIJI KAKOVOSTNEGA IZVAJANJA PODALJŠANEGA BIVANJA - Mastnak, Kim ([K. Mastnak], 2016)
Magistrska naloga z naslovom Likovna ustvarjalnost v funkciji kakovostnega izvajanja podaljšanega bivanja je sestavljena iz teoretičnega in empiričnega dela. V teoretičnem delu smo na podlagi znanstvene literature na kratko predstavili oblike varstva v osnovni šoli, iz tega izhajajoč so izpostavljeni operativni cilji podaljšanega bivanja, kjer nas je zanimalo predvsem ustvarjalno preživljanje časa. Zato smo izpostavili splošno ustvarjalnost in s tem povezane vplive na ustvarjalnost. Specifično smo opredelili tudi likovno ustvarjalnost in se dotaknili vpliva družine in šole na učenčevo ustvarjalnost. V prvem empiričnem delu predstavljamo rezultate raziskave, katere namen je bil analizirati dejavnost OPB preko intervjujev z učitelji, s čimer smo pridobili informacije o splošnem poteku dejavnosti v podaljšanem bivanju. V drugem delu empiričnega dela predstavljamo rezultate kvalitativne analize izdelkov, ki so jih učenci že ustvarili v podaljšanem bivanju pred izvedbo naše raziskave. V tretjem delu empiričnega dela pa predstavljamo smernice, likovne naloge, ki smo jih izvedli v podaljšanjem bivanju, s ciljem predstaviti ustrezne načine razvijanja ustvarjalnosti. Vse predstavljene in preizkušene likovne naloge smo tudi ustrezno kvalitativno analizirali. Zavoljo ugotovitev, da v podaljšanem bivanju učitelji pogosto posegajo po likovnih dejavnostih, ki so neustrezno izvedene in kot takšne lahko zavirajo učenčevo ustvarjalnost, podajamo nekaj ustreznih poti, smernic, ki bodo lahko učiteljem podaljšanega bivanja v pomoč oziroma oporo pri načrtovanju dejavnosti v podaljšanem bivanju. This master thesis entitled as Art creativity in the function of quality execution of after-school care consists of a theoretical and an empirical part. In the theoretical part, we shortly present the forms of after-school care in primary school on the basis of scientific literature, and thus introduce the operative goals of after-school care, with the focus on creative ways of spending time. That is why we highlight creativity in general and all connected influences. Furthermore, we define the art creativity and briefly discuss the influence of family and school on pupil's creativity. In the first section of the empirical part we present the results of our research. The purpose of our research was to analyze the activity of after-school care through interviews with teachers. Thus we acquired information about the general course of activities in after-school care. In the second section of the empirical part we present the results of qualitative analysis of products, made by pupils in after-school care before the realization of our research. In the third section of the empirical part we present the pointers, art tasks that we performed in after-school care with the goal of presenting the appropriate ways of developing creativity. All art tasks presented and tested are properly qualitatively analyzed. Due to our findings that the teachers in after-school care are often implementing art activities that are inappropriately executed and as such can hinder pupil's creativity, we describe some suitable ways, guidelines, which the aforementioned teachers can use as a means of help and support at planning the activities in after-school care.