STRES IN UČINKI STRESA V PODJETJU ORODJARSTVO GORJAK - Ropoša, Jernej ([J. Ropoša], 2016)
Diplomski projekt obravnava vse bolj pogosto temo našega življenja: stres. Stres in vzroke zanj lahko najdemo v nas samih in v našem delovnem okolju. Na stres smo se nekako že navadili in ga skorajda ne opazimo več, po navadi pa se ga zavemo takrat, ko je že prepozno in zbolimo. Stres je lahko škodljiv in nevaren, kadar so zahteve iz okolja večje od naših sposobnosti, sami pa se z njim ne znamo spopasti. To lahko za nas predstavlja velik problem. Zaradi stalnih sprememb na področju dela ter delovnega okolja je stres v veliki meri prisoten tudi na delovnem mestu. Delodajalci običajno ne morejo zaščititi zaposlenih pred stresom, ki izvira iz okolja izven službe, lahko pa jih zaščitijo pred tistim, do katerega pride v delovnem okolju. V prvem delu diplomskega projekta najprej opredeljujemo stres in vrste stresa ter znake, kako ga lahko prepoznamo. Predstavljeni so tudi načini, kako ga lahko premagamo in odpravimo. V empiričnem delu pa smo ugotavljali prisotnost stresa med zaposlenimi v podjetju Orodjarstvo Gorjak ter njegov vpliv na njih. V diplomskem projektu sem kot prvo opredelil stres in opisal vrste stresa ter nakazal kako ga lahko lažje prepoznamo. Predstavil sem tudi načine kako ga lahko premagamo in odpravimo. V empiričnem delu pa sem preverjal prisotnost stresa med zaposlenimi v podjetju Orodjarstvo Gorjak ter kako le ta vpliva na njih. The diploma project deals with a very common topic of our life: stress. Stress and its causes can be found within ourselves as well as in our work environment. We have somehow become accustomed to it and are almost not aware of it, however, we usually notice its signs when it is already too late and we get sick. Stress can become harmful and dangerous, when the demands of the environment are greater than our abilities, and we cannot cope with it ourselves. This can present a big problem for us. Due to constant changes in the field of work and the working environment, stress is largely present also in the workplace. Employers usually cannot protect their employees from stress, which derives from the environment outside of work, but they are able to protect them from those that occur in the workplace. In the first part of the diploma project we first define stress and describe its types as well as the indications by which it can be identified. Also the ways in which it can be overcome are presented. In the empirical part, the presence of stress and its effect on the employees in the company Orodjarstvo Gorjak was established.