POGOSTOST VZROKOV GORSKIH NESREČ V OBDOBJU DVAJSETIH LET - Kirbiš, Tomislav ([T. Kirbiš], 2016)
V diplomski nalogi smo obravnavali vzroke, ki privedejo do nesreče ali so sami po sebi vzrok za njo. Za obdobje od leta 1995 do 2015 smo obravnavali pogostost vzrokov za nesreče v gorah. Navedeni so najpogostejši vzroki nesreč in tveganja za nastanek ter preventivni ukrepi. Gorska reševalna zveza Slovenije nam je za potrebe izdelave analize najpogostejših vzrokov nesreč, pregleda starostne udeležbe ponesrečencev, letnega časa nastanka nesreče, ugotovitve skupnega števila ponesrečenih glede na posamezne vzroke posredovala podatke iz svojega arhiva. Iz dobljenih rezultatov je razvidno, da vzroki neprimerne opreme ostajajo na ravni povprečja celotnega obdobja in ne doprinašajo k povečanju števila poškodovancev. Zdrs ostaja najpogostejši vzrok za gorske nesreče. Starejši gorniki niso najbolj ogrožena skupina za ponesrečenje in poletni meseci so po svoji sveži toplini, ki vabi v gore, hkrati najštevilčnejši po nezgodah. In the final thesis we are dealing wit the reasons that lead to mountain accidents or are themselves reasons for them. We research the frequency of causes in mountain accidents in the period from 1995 to 2015. We named the hazards and most frequent causes for accidents as well as preventive measurments. For the needs of completing the analysis about the most frequent accident causes, the age of the injured, the season of accidents and the number of accidents in relation to the causes the mountain rescue association of Slovenia has provided us with the needed information from their archives. The results have showed that inappropriate equipment as accident reason remains on the average level throughout the whole researched period and does not contribute to increasing the number of injured persons. The slip remains the most frequent accident for mountaineering accidents. The elder mountaineers are not identified as most at risk for accidents or injuries. Summer months are the most frequent time for accidents because of their fresh warmth that invites to the mountains.