Zgodovina šolstva v Cirkulanah - Belšak, Roman (2016)
Namen naloge je predstaviti zgodovino osnovne šole Cirkulane, se pravi razvoj osnovne šole od njenega začetka pa vse do danes. V proučevanem obdobju je prišlo do večjih sprememb v sami zgradbi šole, kakor tudi v šolskem sistemu. V terezijanskem času je postala osnovna šola obvezna in starši so morali otroke pošiljati v šolo oz. jim omogočiti šolanje, saj jim je v nasprotnem primeru sledila kazen. Ugotovili smo, da je enako tudi v današnjem času, saj je v Sloveniji po zakonu osnovna šola obvezna in če starši otrokom ne omogočijo šolanja, so v prekršku. V današnjem času je izobrazba zelo pomembna za uspeh vsakega posameznika. Do takega spoznanja so prišli že v 18. stoletju, da je neka splošna osnovna izobrazba otrokom samo koristna, saj so se kasneje lažje priučili k delu. V začetku so otroke učili in vzgajali župniki. Večina tistih, ki so se v tistem času odločali za nadaljnje šolanje, so se odločali za poklic župnika, sčasoma pa se je tudi to začelo spreminjati. V osnovnih šolah niso več učili župniki ampak učitelji in učenci so se kasneje odločali tudi za druge poklice. Das Ziel der Diplomarbeit war die Beschreibung der Geschichte der Hauptschule von Cirkulane von der damaligen Zeit bis heute. Im Zeitraum dieser Untersuchung kam es zu grösseren Veränderungen in Bezug auf das Schulgebäude und das Schulsystem .In der Zeit der Mutter Theresia wurde die Schulpflicht eingeführt. Das bedeutete, dass es Pflicht war die Kinder in die Schule zu schicken, ansonsten gab es die verschiedensten Arten von Bestrafungen. Wir haben herausgefunden, dass diese Schulpflicht noch heute vorhanden ist und die Eltern beim Nichtbeachten dieser bestraft werden. In der heutigen Zeit spielt die Ausbildung eine wichtige Rolle im Leben jedes einzelnden Menschens. Der Bedeutung der Ausbildung war man sich schon im 18. Jahrhundert bewusst. Man merkte,dass eine einfache schulische Bildung nützlich war, da sie die Anlernfähigkeiten verschiedener Tätigkeiten förderte. Anfangs unterrichteten Priester. Die meisten Schüler haben sich damals für die Weiterschulung zum Priester entschieden. Später hat sich das wiederum geändert. In den Hauptschule unterrichteten somit nicht nur Priester sondern auch Lehrer und man konnte sich auch für andere Berufe entscheiden.