Problem ravnanja z biološkimi odpadki na podeželju - Pišek, Petra (2016)
Živimo v dobi potrošništva in s tem v dobi kopičenja odpadkov. Posledično je ena izmed osrednjih prioritet naše družbe ohranjanje čistega okolja, kar lahko dosežemo z zavedanjem, da smo predvsem mi sami odgovorni za okolje, v katerem živimo. S svojim mišljenjem in ravnanjem pomembno vplivamo na naše otroke in ljudi okoli sebe. Skrb za čistejše okolje se začne že v trgovini, kjer sami izberemo, koliko in kakšne odpadke bomo imeli doma. Nadaljuje se v naši kuhinji z ločevanjem odpadkov. Če odpadke pravilno ločujemo, zmanjšamo škodljive vplive na okolje. Okoljska ozaveščenost prebivalstva se iz leta v leto povečuje. Posledično se povečuje tudi želja po tem, da bi lahko dosledno ločevali odpadke. Predvsem na podeželju še ni povsod urejen odvoz odpadkov biološkega izvora. Tako je tudi v nekaterih delih Občine Dobrova ‒ Polhov Gradec. Z anketno raziskavo smo se osredotočili na ravnanje z odpadki biološkega izvora v KS Polhov Gradec. Zanimalo nas je predvsem, kako prebivalci ravnajo z omenjenimi odpadki, koliko so ekološko ozaveščeni in ali med njimi obstaja interes za odvoz bioloških odpadkov. Na podlagi rezultatov anketne raziskave lahko rečemo, da prebivalci primerno ravnajo z omenjenimi odpadki, saj kar 84,24 % anketiranih kompostira. Za ekološko ozaveščenost ljudi pa je treba skrbeti še naprej, saj se je izkazalo, da ljudje niso dobro seznanjeni s tem, kaj med biološke odpadke v resnici sodi in kako mešanje teh odpadkov z ostalimi komunalnimi odpadki vpliva na okolje. Z raziskavo smo tudi potrdili, da med prebivalci obstaja interes za odvoz bioloških odpadkov. Na podlagi naših ugotovitev se je Občina Dobrova ‒ Polhov Gradec pričela dogovarjati s podjetjem Snaga d.o.o. o odvozu tudi v KS Polhov Gradec in s tem je bil dosežen osnovni cilj diplomske naloge. We live in an age of consumerism and thus also in an age of waste accumulation. Consequently, maintenance of pollution-free environment, which can only be achieved through awareness that we are primarily responsible for the environment we live in, is one of the main priorities of our society. Our ideas and behaviour have a considerable impact on our children and all those around us. Our care for the environment starts already in a shop where we decide how much and what type of waste we are willing to take home. It continues in our kitchen where our waste is separated. Correct waste separation results in minimised negative effects of waste on the environment. General population's environmental awareness steadily increases from year to year. As a result, also the desire to be able to consistently separate waste increases. Particularly in rural areas, the collection of waste of biological origin is not provided everywhere. This situation can also be found in some parts of the Municipality of Dobrova ‒ Polhov Gradec. Our survey focuses on the management of biological waste in the Local Community of Polhov Gradec. We were primarily interested in how people deal with this waste, how ecologically aware they are and whether there is interest among them in the collection of biological waste. On the basis of the survey results, we can say that people manage this waste appropriately since as many as 84.24% of the respondents compost it. However, ecological awareness needs to be raised further as it turned out that people are not that familiar with what really belongs to the biological waste category and how mixing of this waste with other municipal waste impacts the environment. Our survey also confirmed that people are interested in biological waste collection. Based on our findings, the Municipality of Dobrova ‒ Polhov Gradec started discussions with Snaga d.o.o. regarding biological waste collection in the Local Community of Polhov Gradec. Thus the basic objective of our diploma thesis has been achieved.