Učenje nemščine na delovnem mestu - Maksimović, Valentina ([V. Maksimović], 2016)
Veliko ljudi se odloči za učenje tudi v odraslosti. Tako npr. želijo izpopolniti znanje jezikov, pridobiti poslovno izobrazbo, opraviti prekvalifikacijo ali samo uresničiti svojo staro željo. Od zaposlenih se pričakuje polna uspešnost do zadnjega delovnega dne. Danes je znanje, ki so ga pridobili s šolanjem, skoraj nezadostno. Neprestano se morajo izobraževati, da lahko konkurirajo mlajšim sodelavcem. Včasih je veljalo mnenje, da se je z leti težje učiti. Ampak raziskave so pokazale, da se odrasli učijo drugače. Imajo več življenjskih izkušenj kot mlajši učenci in znanje lažje povezujejo z že poznanim. Odrasli sami določajo svoje učne cilje, saj je udeležba na izobraževalnem tečaju povezana z razporejanjem njihovega časa, sredstev in moči. Pomembno jim je, da usvojijo svoje učne cilje. Ker med učenci obstajajo razlike, so organizirani tečaji, prirejeni posebej za ciljne skupine, ki jim je prilagojeno načrtovanje in izvajanje pouka. Delo z odraslimi poteka drugače kot z otroki ali mladostniki, zato se pojavlja vprašanje, ali je zanje potrebna posebna didaktika. Raapke, eden prvih didaktikov, ki se je ukvarjal z izobraževanjem odraslih, je ugotovil, da ta ni potrebna. Upoštevati je potrebno le posebnosti za poučevanje odraslih. Če je namenjeno le odraslim udeležencem in so prilagojene tudi vsebine, pa lahko govorimo o didaktiki za odrasle. Za odrasle učence je posebej pomembno, da vedo, zakaj se morajo naučiti nečesa novega. Tukaj je motivacija ključnega pomena. Na odraslega učenca vplivajo pozitivni in negativni motivi. Za poklicno usmerjeno učenje tujih jezikov je pomemben interkulturalizem, kot tudi spoznavni, čustveni in motivacijski vidiki. V empiričnem delu je opisano, kako nastane učni načrt za tečaj nemškega jezika za začetno skupino. Upoštevati je potrebno pričakovanja in želje vodstva podjetja in tečajnikov. Kot podlaga za izdelavo učnega načrta služi učni načrt nemščine za slovenske gimnazije. Določijo se teme in cilji ter izbere ustrezno gradivo. Na začetku tečaja so udeleženci pisali razvrstitveni test. Rešili so tudi anketo, ki je bila analizirana. Ugotovljeno je bilo, da so za tečajnike pomembne vse štiri sporazumevalne zmožnosti, v ospredju pa sta poslušanje in govorno sporočanje in sporazumevanje. S slovnico se ne želijo podrobneje seznanjati. Svoje znanje nemškega jezika so ocenili slabše, kot pa je v resnici bilo. Na koncu tečaja so pisali še primerjalni in vsebinski test. Rezultati so pokazali, da so tečajniki izredno napredovali ter izboljšali in razširili znanje nemškega jezika. Viele Menschen entscheiden sich auch im Erwachsenenalter wieder zu lernen. Dafür gibt es verschiedene Gründe, z. B der Erwerb von Sprachkenntnissen, berufliche Weiterentwicklung, Umschulung oder Bildungswünsche, die man schon immer verwirklichen wollte. Von den Angestellten wird bis zum letzten Arbeitstag volle Leistung erwartet. Für einen Berufstätigen ist es heute fast unmöglich, mit seinem Know-how, das er in seiner Ausbildung erworben hat, auszukommen. Er muss sich ständig weiterbilden, um mit seinen jüngeren Mitarbeitern zu konkurrieren. Früher glaubte man, dass man mit zunehmendem Alter immer schwieriger lernt. Forschungen haben aber ergeben, dass Erwachsene nicht schlechter lernen, sondern anders. Sie haben viel mehr Lebenserfahrungen als jüngere Lerner und knüpfen leichter am Bekannten an. Erwachsene bestimmen ihre Lernziele selbst, weil für sie die Teilnahme an einem Weiterbildungskurs Zeit-, Geld- und Kraftaufwand bedeutet. Für sie ist es wichtig, ob sie ihre Lernziele mit dem bestimmten Lernangebot erreicht haben. Weil es Unterschiede zwischen den Lernenden gibt, werden zielgruppenspezifische Kurse angeboten. Der Unterricht wird teilnehmerorientiert geplant und durchgeführt. Mit erwachsenen Lernern soll anders gearbeitet werden, als mit Kindern oder Jugendlichen. Es stellt sich daher die Frage, ob es eine eigenständige Didaktik für Erwachsene geben sollte. Raapke, einer der ersten Didaktiker, der sich mit Erwachsenenbildung beschäftigte, stellte fest, dass eine Didaktik für Erwachsene nicht notwendig ist. Berücksichtigt werden müssen nur die Besonderheiten für die Didaktik der Erwachsenenbildung. Wenn aber eine Didaktik für Erwachsene teilnehmerorientiert und inhaltsorientiert ist, könnte man durchaus von einer Didaktik der Erwachsenenbildung sprechen. Für die erwachsenen Lerner ist es besonders wichtig, dass sie wissen, warum sie etwas Neues lernen müssen. An dieser Stelle ist die Motivation sehr wichtig. Es gibt positive und negative Motive, die auf einen erwachsenen Lerner Einfluss haben. Vor allem darf die Ausbildung nicht demotivierend sein. Für den berufsbezogenen Fremdsprachenunterricht sind die Interkulturalität, kognitive, emotive und motivationale Aspekte von großer Bedeutung. Im empirischen Teil wird beschrieben, wie ein Lehrplan für einen Deutschkurs für Anfänger entsteht. Berücksichtig werden die Erwartungen und Wünsche der Firmenleitung, als auch die der Kursteilnehmer. Als Vorlage für den Lehrplan dient der Lehrplan für slowenische Gymnasien. Es werden Themen und Ziele festgelegt und das entsprechende Lehrwerk ausgesucht. Am Anfang des Kurses schrieben die Teilnehmer einen Einstufungstest. Sie lösten auch eine Umfrage, die analysiert wurde. Es wurde festgestellt, dass für alle Teilnehmer die vier Fertigkeiten wichtig sind, wobei das Hörverstehen und Sprechen für sie im Vordergrund stehen. Mit der Grammatik wollen sie sich nicht detaillierter beschäftigen. Ihre Deutschkenntnisse haben sie schlechter bewertet, als sie in Wirklichkeit waren. Am Ende des Kurses schrieben alle Teilnehmer einen Vergleichs- und Inhaltstest. Die Ergebnisse zeigen, dass alle Teilnehmer einen großen Fortschritt gemacht haben und ihre Deutschkenntnisse verbessert und erweitert haben.