Zagotavljanje psihosocialne pomoči policistom - Božič Vehovec, Mija (M. Božič Vehovec], 2016)
Vsakodnevni pritiski sodobnega načina življenja, ki so posledica hitrega življenjskega ritma, izpostavljajo ljudi stresnim situacijam. Posledice so večinoma negativne, zato se jim človeški organizem poskuša upreti oziroma ustvariti obrambo pred nezaželenimi vplivi iz okolice. Človek je pod vplivom stresa, kadar oceni, da novonastale situacije ne zna ali ne more obvladati. Ker tudi policijsko organizacijo tvorijo samo ljudje, vpliv okolice na policiste ni nič drugačen kot na ostale navadne smrtnike. Med ljudmi namreč krožijo predstave, da so policisti ljudje z »debelejšo kožo«, da so manj dovzetni za najhujše stresne situacije, saj naj bi se prostovoljno odločili za poklic policista, in da zanje ne velja opravičevanje, da so doživeli stres ali da so se znašli v situaciji, ki je ne znajo ali je ne morejo sami razrešiti. Policijsko delo, ne policisti, je sploh posebno in drugačno od večine poklicev. Gre za delo v uniformi, v kateri se mora policist izpostavljati najrazličnejšim psihičnim in fizičnim obremenitvam, da ogroženega zdravja in življenja sploh ne omenjamo. V diplomskem delu je izpostavljena psihosocialna pomoč policistom, ki jim jo omogoča policijska organizacija, na nasprotni strani pa posameznik, ki se mora zavedati obstoja stresa, da bi ga znal prepoznati in se mu znal uspešno zoperstaviti. V začetku laičnega bralca seznanimo s policijskim poklicem, pravno podlago policijskih pooblastil in oblikami policijskega dela. V nadaljevanju pa je tematika primerna tudi (in predvsem) za policiste (ter ostale »interventne« poklice), saj pojasnjujemo stresne situacije, opredelimo stres in vrste stresa ter posledice vsega na policistih. V nadaljevanju se osredotočimo na individualno premagovanje stresa, ki v osrednjem delu preide na ponujanje psihosocialne pomoči na ravni delodajalca — policije. Zaključni del zajema opredelitev postavljenih hipotez in priporočil policistom, da morajo kljub dobri organizacijski podpori in pomoči biti tudi sami aktivni na tem področju, in če je treba, tudi poseči po institutu, ki ga zagotavlja delodajalec. Everyday pressures of the modern and rapid pace of life put people into stressful situations. The consequences are primarily negative, so the human organism tries hard to fight them with a defence mechanism to protect itself from unwanted outside influences. A person is under stress when he realizes that he cannot handle a new situation. Since the police are human beings, the outside influences they face are no different from those faced by other mortals. Even though policemen and policewomen are perceived as people with a “thicker skin” who are supposedly less affected by stressful situations because they had willingly chosen such a profession, they are not supposed to complain about the stressfulness of their occupation or be able to find a way out of a difficult situation by themselves. The work of police officers is very different from most occupations. It is a job performed in a uniform and the person is under various physical and mental pressures while also facing different health and life problems. This thesis focuses on psychosocial help provided to police officers by the police organisation as well as on the individual, who has to be aware of the existence of stress in order to be able to recognize it and deal with it correctly. The introductory part takes the layman reader through the police occupation, the legal basis of police authorisation and different forms of police work. Moreover, the topic is (particularly) suitable for police officers (as well as other “intervention” occupations) because it discusses stressful situations, defines stress and its various types and explains the consequences it has on police officers. Furthermore, it focuses on individual handling of stress and continues with mental health help provided by the employer – the police. The conclusion involves definitions of the given hypotheses and gives advice to police officers. The main message is that even with good organisation and support from their employer they have to be active in this field and seek help, if necessary.