Stališča mladostnikov do policistov - Jaklič, Blaž (B. Jaklič], 2016)
Za adolescenco naj bi bilo značilno prestopanje zastavljenih meja, kršenje splošnih socialnih meril, upiranje in zavračanje vsega, kar predstavlja kakršno koli avtoriteto, za katero se nedvomno šteje tudi policija. Različni avtorji opozarjajo, da imajo mladi pogosto zelo negativno mnenje o policistih in izražajo večjo mero nezadovoljstva kot je to značilno za ostale starostne skupine. Pravijo, da mladi v interakcijo s policijo vstopajo z odporom, zadržki in vnaprejšnjim pričakovanjem negativnih izkušenj. Raziskovalci tudi opozarjajo, da mladostniki prav s tem uporništvom, kršenjem pravil in odklonskim vedenjem večkrat privabijo pozornost policistov. Z raziskavo smo primerjali stališča o policiji s strani dijakov prvih letnikov Srednje šole za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo ter Gimnazije Bežigrad. Ugotovili smo, da ima le malo dijakov dejansko izkušnje s policijo, kljub temu pa je negativno mnenje o njej zelo prisotno. Slednje je za spoznanje bolj značilno za gimnazijce. Pogoste so bile kritike policijskega dela, nekateri so predlagali tudi številne izboljšave. Prisotno je prepričanje, da policija ne obravnava vseh ljudi enako, pa tudi, da ima družba na splošno slab odnos do policistov. Med dijaki srednje šole smo ugotovili več naklonjenosti do dela policije, ki so z delom slednje tudi bolje osveščeni. Ugotovili smo tudi, da si večina dijakov svoje mnenje o policiji oblikuje na temelju poročanja medijev. Preverili smo tudi, kakšna je pripravljenost dijakov za sodelovanje s policijo. Ugotovili smo, da bi velika večina dijakov obeh šol kaznivo dejanje, kateremu bi bili priča, prijavila policiji. Enako bi storili, če bi bili sami v vlogi žrtve ali če bi policija potrebovala njihovo pomoč. Navkljub temu pa raziskava kaže precejšnje razlike v dojemanju policije. Medtem ko je pri obojih dijakih mogoče zaznati določeno mero strahu in nezaupanja, smo med dijaki srednje šole opazili več spoštovanja do policistov in več zaupanja, več občutka, da je potrebno pomagati sočloveku v stiski. Med gimnazijci pa je bolj prisotno prepričanje, da je policija tu zaradi nas in nam je zato dolžna pomagati, ne nazadnje je za to plačana. Nekateri so večkrat dejali, da se jim ne ljubi ukvarjati s policijo in reševati težave drugih ljudi. It is said to be typical of adolescence that the set boundaries are overstepped, that general social rules are violated, that teenagers rebel against and reject everything that represents any kind of authority, which undoubtedly includes the police. Various authors have pointed out that young people often have a very negative opinion of police officers and that they express greater dissatisfaction than is typical for other age groups. They say that young people enter into interaction with the police with resistance, reserve and with prior expectations of negative experiences. Researchers also stress that with their rebellion, violation of rules, and deviant behaviour teenagers frequently attract the attention of police officers. The study compares the views on the police held by students of Secondary School for Pharmacy, Cosmetics and Health Care and students of Bežigrad General Secondary School. It has been established that only a small number of students have had actual experience with the police, however, a negative opinion of the latter is widely present. It is also more typical of general secondary school students. Criticism of police work was common some also suggested several improvements. It is believed that the police do not treat all people equally and that society has a generally negative attitude towards police officers. Secondary school students have shown to be more sympathetic to police work and better informed about it. It has also been established that the majority of young people forms its opinion of the police based on what the media report. We have also examined how willing students are to cooperate with the police and have ascertained that the vast majority of students from both schools would report an offence which they witnessed. They would do the same if they were the victims or if the police needed their help. Despite this, the research shows significant differences in how the police are perceived. While the students of both schools show a certain amount of fear and mistrust, the secondary school students exhibit greater respect for and trust in the police, as well as greater inclination to help a fellow man in distress. A greater number of general secondary school students, on the other hand, believe that the police are here for us and are therefore obliged to help us after all, that is what they are paid for. Some said repeatedly that they do not want to deal with the police and solve other people’s problems.