TAFONOMSKA ANALIZA PLENA LESNE SOVE - Glavač Geršanov, Alenka ([A. Glavač Geršanov], 2016)
Predstavljena je tafonomska analiza 70 izbljuvkov lesne sove, Strix aluco, ki so bili nabrani aprila 2015 v zapuščenem poslopju v kraju Pesniški Dvor v Slovenskih goricah. V izbljuvkih sem identificirala 13 vrst malih sesalcev. Največji delež plena predstavljata poljska voluharica, Microtus arvalis (51,9 %) in navadna belonoga miš, Apodemus sylvaticus (15,6 %). V izbljuvkih sem odbrala in identificirala skeletne elemente 77 malih sesalcev. Za 43 živali (55,8 %) sem odbrala skeletne elemente iz celotnega telesa – lobanjo in dolge kosti prednjih in zadnjih okončin. Od tega je bilo največ voluharic (60,5 %) in miši (23,3 %). Za 6 živali (7,8 %) sem odbrala lobanjo in dolge kosti prednjih okončin. Za 25 živali (32,5 %) sem odbrala samo lobanjo oziroma spodnjo ali zgornjo čeljust. V izbljuvkih je bilo skupno 19 lobanj. Vsem lobanjam je manjkal zatilni del. Krt in podgana sta za sovo velik plen, ki ga izbljuva v več izbljuvkih, zato so bili v izbljuvkih prisotni samo posamezni deli skeleta. Analiza skeletnih ostankov poljske voluharice je pokazala, da so v izbljuvkih sove najboljše ohranjene spodnje čeljusti in stegnenica. Med kostmi medeničnega obroča je najpogosteje poškodovana, ali pa celo manjka, sramnica. Mečnica, podlahtnica in koželjnica najpogosteje manjkajo. A taphonomic analysis of 70 pellets from Tawny owl, Strix aluco, collected in April 2015 in an abandoned mansion Pesniški dvor in Slovenske gorice, is presented. In the pellets, 13 species of small mammals were identified. The largest portion of the prey is represented by the Common vole, Microtus arvalis (51,9%) and Wood mouse, Apodemus sylvaticus (15,6%). In the pellets, I have selected and identified skeletal elements of 77 small mammals. For 43 of those mammals (55,8%), I have selected the main skeletal elements – the skull and long bones of front and hind limbs. 60,5% of those were from the Common vole and Mouse (23,3%). For 6 animals (7,8%) I have selected scull and long bones of front limbs. For 25 animals (32,5%) I have selected only skull, mandible or maxilla. There were 19 skulls all together in the pellets and all the skulls were missing the occipital part. Moles and rats are a big prey for an owl and they are rejected in more pellets, that is why only parts of the skeleton were present in the pellets. The analysis of skeletal remains of the common vole has shown that the mandible and femur are the best preserved parts in the pellets of the owl. The most commonly damaged, or sometimes even missing bone of the pelvis is the pubic bone. Fibula, radius and ulna are the most often missing bones.