PRILAGODITEV PROCESA RAZVOJA IN PROIZVODNJE LESENIH PALET - Dolničar, Katja (2016)
V diplomskem delu obravnavamo proizvodno podjetje Majer les, d. o. o. Podjetje se ukvarja z izdelovanjem lesenih palet. Paleta je embalaža, ki omogoča shranjevanje blaga, skladiščenje in lažji transport. V sami nalogi smo se ukvarjali s problemom, ki v zadnjem času nastaja v podjetju. To je zmanjševanje povpraševanja po paletah za enkratno uporabo do sedaj najpogosteje uporabljenih dimenzij. Vedno več je zanimanja za manjše količine različnih dimenzij, ki pa pripelje do vedno večjega prilagajanja proizvodne linije. Z zmanjšanjem povpraševanja pa v sami proizvodnji prihaja tudi do problema neizkoriščenosti proizvodne linije. Naš predlog za rešitev problemov se usmerja v izdelavo dodatnega, novega izdelka, imenovanega leseni elementi, za katerega podjetje ne potrebuje preureditve same proizvodnje in premisleka o tem, katere dimenzije palet proizvajati, da bo podjetje pozitivno poslovalo. Predlogi za izboljšavo v prvi vrsti lahko prispevajo k večji izkoriščenosti glavnega dela proizvodne linije, ki se imenuje žaga, in nadaljnjemu sestavljanju lesenih palet več različnih dimenzij. Hkrati smo se ukvarjali tudi z vprašanjem, kako izkoristiti odpad, ki nastaja pri sami proizvodnji. This diploma thesis involves a production company Mayer les d.o.o. The company produces wooden pallets. A pallet is a packaging form that enables goods’ storage, warehousing and easier transport. In the thesis we are dealling with the problem, that the company has been facing lately. That is reduced demand of one-way pallets of the same dimensions. The demand for smaller quantities of different dimensions of pallets is increasing and that leads to the need of adjusting production lines more often. The reduced demand also leads to the problem of the production line not being fully exploited. Our solutions of the problems would be redirection of the production- production of a new product - wooden elements, for which the company would not need to make any production line changes and considering the dimensions of the pallets that the company would continue to produce, to keep the business profitable. The propositions for improvements would first make the exploitement of the main part of production lines, the saw, better and enable production of pallets of different dimensions. At the same time we are discussing the use of the disposal that is made during the production process.