Ginekološki vzroki akutnega abdomna v nosečnosti - Takač, Iztok; Arko, Darja; Dobnik, Sarah (Slovensko zdravniško društvo, 2015)
Pri akutnem abdomnu v nosečnosti je lahko neposreden vzrok v nosečnosti sami ali pa z njo sploh ni povezan. Incidenca akutnega abdomna v nosečnosti je 1/500-635. Vzrok je lahko kirurška, ginekološka ali internistična bolezen. Pri kliničnem pregledu in laboratorijskih rezultatih moramo upoštevati anatomske in fiziološke spremembe v nosečnosti. Zdravniki so pogosto postavljeni pred izziv, kadar gre za diagnostiko in zdravljenje nosečih bolnic. Ultrazvočna preiskava je metoda izbire za večino ginekoloških in neginekoloških vzrokov akutnega abdomna v nosečnosti. Vpliv ionizirajočega sevanja na plod zaradi radioloških preiskav odmislimo, kadar gre za kritično bolno nosečnico. Kirurško zdravljenje vključuje oba pristopa, laparoskopijo in laparotomijo. Causes of acute abdomen can either be due to pregnancy itself or can be unrelated to pregnancy. The incidence of the acute abdomen during pregnancy is 1/500-635. Many different surgical, gynaecological and internal diseases may result in acute abdomen. While performing clinical examination and trying to interpret laboratory parameters, we have to consider anatomical and physiological changes that occur during pregnancy. It is a challenge for any doctor to diagnose and treat pregnant women. Ultrasound is the investigation of first choice for most gynaecological and non-gynaecological causes of acute abdomen in pregnancy. When treating a critically ill pregnant woman, potentially harmful effects of ionising radiation on the fetus must be ignored. Surgical treatment consists of two main approaches, laparoscopy and laparotomy.