Pomen čustvene in socialne inteligence pri delu učitelja slovenščine - Vertovšek, Marjeta ([M. Vertovšek], 2015)
Čustveni in socialni inteligenci se v zadnjih letih pripisuje vedno večji pomen. Vplivata na vsa področja našega življenja, pomembni sta tako v zasebnem kot poklicnem življenju. Poznavanje veščin čustvene in socialne inteligence nam pomaga, da razumemo sami sebe in druge, da se učinkovito sporazumevamo in bolje shajamo s soljudmi, da razumemo delovanje družbe in da se znajdemo v vsaki situaciji. Čustvena in socialna inteligenca sta posebnega pomena za tiste, ki delajo z ljudmi to so terapevti, managerji, prodajalci, receptorji, učitelji, zdravniki, socialni delavci itd. Diplomsko delo vzame pod drobnogled učitelja slovenščine in z različnih zornih kotov osvetli njegovo delo. Poudarek daje njegovim osebnostnim lastnostim, temu, kakšen je kot človek. Ugotavlja, da ima dober učitelj visoko razvito tako čustveno kot socialno inteligenco. Tak učitelj svoje delo opravlja z veseljem in ljubeznijo in je v svojem poklicu uspešen. Poznavanje in obvladovanje veščin čustvene in socialne inteligence pa ne vpliva zgolj nanj blagodejen vpliv obeh inteligenc se širi na učence, ki so ob takem učitelju v šoli uspešnejši in srečnejši. Emotional and social intelligence have gained greater importance in recent years. They influence on every field of our lives, furthermore they are important in private and professional life. Understanding emotional and social intelligence skills helps us to understand ourselves and others. We communicate better with people and understand the operation of society and manage well in every situation. Emotional and social intelligence are very important for those who work with people these are therapists, managers, salesmen, receptionists, teachers, doctors, social workers, etc. The graduation thesis concentrates on a teacher of Slovenian and points out his work from different perspectives. It emphasizes teacher’s personality and his humanity. It notes that a good teacher has highly developed emotional and social intelligence. Such teacher does his work with pleasure and love, and he is successful in his job. But understanding emotional and social intelligence does not influence only on him the beneficent effect of both spreads to pupils who are more successful and happier with such teacher.