IZDELOVANJE LUTK S POMOČJO SLIKOVNIH KARTIC - Pivec, Estera ([M. Vertovšek], 2015)
Diplomsko delo z naslovom: Izdelovanje lutk s pomočjo slikovnih kartic, predstavlja praktično predstavitev različnih vrst lutk in njihovo izdelavo s predšolskimi otroci s pomočjo uporabe didaktičnih pripomočkov – slikovnih kartic ter preizkušanje animacije izdelanih lutk. V teoretičnem delu diplomske naloge smo uporabili deskriptivno in neeksperimentalno metodo pedagoškega raziskovanja. Teoretični del diplomskega dela obravnava svet lutk, lutko v vrtcu, vzgojitelja in otroka v lutkovnem procesu. V okviru praktičnega dela smo načrtovali osem priprav, in sicer po eno pripravo za vsako vrsto lutke in izvedli dejavnosti v drugem starostnem obdobju z otroki, starimi od 5 do 6 let. Otroci so lutke izdelovali s pomočjo slikovnih kartic, ki so prikazovale tehnični postopek izdelovanja lutk. Kljub slikovnim navodilom je otrokom bilo prepuščeno dovolj svobode, da so likovno podobo lutke določili sami. V veliki meri smo spodbujali ustvarjalnost in domišljijsko izražanje otrok. V lutkovnem procesu je bila zelo pomembna tudi prosta igra, v kateri so otroci preizkušali animacijo izdelanih lutk. Z dejavnostmi smo dosegli cilj diplomskega dela in pozitivno vplivali na vsa področja razvoja otrok. The thesis entitled “Puppet making by means of flash cards” represents a practical demonstration of different types of puppets and their construction with preschool children with the use of teaching accessories - flash cards, as well as testing the animation of these puppets. In the theoretical part of the thesis, we used a descriptive and non-experimental method of educational research. The theoretical part of the thesis deals with the world of puppets, puppets in kindergarten, the teacher and the child in the puppet process. In practical work we planned eight preparations, namely one for each puppet type and carried out activities in the second age period with children aged 5 to 6 years. Children made puppets using flash cards which shown technical process of puppet making. Despite pictorial instructions children had enough freedom to define the artistic image of the puppet by themselves. We encouraged creativity and imaginative expression of children to a large extent. Also very important in the puppet process was free play in which the children tested the animation of the puppets. These activities helped us achieve the objective of the thesis and had a positive impact on all areas of child development.